Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harlaut om B&E Invitational: "Längre, bredare, väldigt fet och rolig"

/
  • Harlaut vann X-Games i Oslo och nu är det dags för årets höjdpunkt: hans egen B&E Invitational.

Henrik Harlaut och kompisen Phil Casabon kör sin egen tävling B&E Invitational för tredje året med start i dag och vi sänder live från lördagen. Åreåkaren är peppad på att dra i gång. – Det har varit fantastiskt, säger Harlaut.

Annons

Solen skiner över Les Arcs, åkarna är på plats och det är dags för möte med alla åkarna inför tävlingen. Henrik Harlaut har en del att stå i men är på strålande humör - det är dags för B&E Invitational, hans och Phil Casabons egen tävling.

– Det är bara bra med mig! Det har varit så fantastiskt här de senaste dagarna, det är strålande sol och det kommer nog bli riktigt bra. Vi har mycket snö också, säger Åreåkaren.

Tävlingen är relativt ny och kördes första gången 2014. Sedan dess har den utvecklats och den är ensam i sitt slag, både i fråga om bana och tävlingsform. Slopestylebanan är utformad med inspiration från skateboardåkningen.

– Det är väl samma inspiration från skate igen men ännu fetare, den är längre och bredare men väldigt fet och rolig, säger Harlaut.

20 åkare är inbjudna av Harlaut och Casabon för att köra två dagars tävling. Det är inte det vanliga tre hopp, poängutdelning och final som gäller. I stället kör åkarna två separata tävlingar, utan kval och final. De åker i fyra timmar per tävling och får åka så mycket de orkar. Sedan röstar åkarna själva fram vem som gjort bäst i från sig utifrån vissa kategorier.

– Vi ska ha möte nu, sen kör vi och sedan röstar vi fram vem som har bäst stil i dag. I morgon röstar vi på vem som kör bästa linjen, vem som är bäst överlag och vem som hade bästa tricket.

Två svenskar såg riktigt bra ut på torsdagens träning: Magnus Graner och Lucas Stål Madison. Men Jon Olsson tvingades dra sig ur.

– Han är inte här tyvärr. Han var tvungen att dra sig ur för han hade gjort illa ryggen. Det var synd, jag såg väldigt mycket fram emot att se honom åka den här banan, säger Harlaut.

Hur lockade du Olsson, som inte tävlat på så länge, att komma?

– Jag vet inte men jag tror det var formatet, det är ju inte samma tävlingshets, och sen att det var många andra som är i hans ålder som är här och kör, som tävlade när han körde som mest.

Harlaut själv känner sig i fin form och har visat det också den här säsongen, bland annat med fantastiska hopp i X-Games i Oslo där han också vann.

– Formen känns riktigt bra. Jag känner mig så bra som jag någonsin har varit, det känns väldigt bra i åkningen.

Startfältet består av några av de mest kreativa åkare som finns i världen i dag. Men tjejerna lyser med sin frånvaro.

Det är inga tjejer på startlinjen, varför är det så?

– Vi har inte kommit så långt antagligen. Det är redan nu otroligt svårt att välja ut 20 personer vilket är det vi har plats för. Vi har 40 åkare som vill vara med här, men förhoppningsvis kommer det att bli större och bättre i framtiden.

Du kan se tävlingarna på lördag med start 15.00 genom att klicka här.

Se höjdpunkterna från förra året i klippet ovan.

Annons