Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Kling tappade, Lara Gut imponerade i andra åket i säsongspremiären

Kajsa Kling var på väg mot hennes bästa placering i storslalom i världscupen, men istället för att förvalta hennes femte plats från första åket rasade Kajsa ner till en 21:a placering. Suveräna Lara Gut lyckades till och med dryga ut sitt försprång från första åket.

Annons

Lara Gut, regermande alpin drottning inledde med att vinna storslalompremiären i Sölden.

Lara Gut är regerande drottning i den alpina världscupen på damsidan, inför lördagens premiär fick hon ett ord på vägen av Marcel Hirscher, kung på herrsidan.

– Han sa, tänk inte så mycket. Det handlar bara om att åka skidor. Det lustiga är att samma sak sa också min pappa och min bror, säger en jublande glad Lara Gut efter det att hon vunnit världscuppremiären.

Lara Gut på väg mot segern.

– Nu har jag fått en perfekt start på säsongen och med VM hemma i Schweiz senare i vinter så känns allting riktigt bra just nu.

Tacka för det, helt suverän i premiären i Sölden och nästan en och en halv sekund före tvåan, Mikkaela Shiffrin.

– Lara åker riktigt bra, men jag är också nöjd med att vara på pallen här i Sölden, säger den enda åkare som ser ut att kunna utmana Lara Gut om den totala världscuptiteln och det redan efter att bara en tävling körts.

– Mitt mål är att åter vinna slalomcupen och jag hoppas också kunna vinna storslalomcupen. När vi kommer fram till mitten av säsongen så sa jag göra ett vägval. Antingen satsa på slalom och storslalom eller också åka Super-G och försöka vinna den totala cupen.

Kajsa Kling på väg mot en femte plats i första åket, men sedan blev det ett alltför försiktigt andra åk.

För Sveriges del blev det en tung öppning, men det fanns två glädjeämnen. Kajsa Klings första åk lade åretjejen på en femteplats, trots ett inte helt perfekt åk.

Det andra glädjeämnet var Emilie Wikström, småländskan med näst högsta startnumret, 65, lyckades kvala till det andra åket efter en mycket stark avslutning och en respektlös åkning i branten. På delen från branten och in i mål var Emelie elfte snabbast.

I det andra åket handlade det väldigt mycket för Emelie att ta sig i mål och ta sina första poäng i storslalom, det i hennes sjunde start. Två poäng blev det, tidsmässigt var Emelie långsammast i åket, men att ta sig i mål fick Emelie att jubla lite grand. En barriär är bruten och nu vet Emelie att hon kan åka bra storslalom.

Kajsa Kling, besviken efter sit andra åk.

Det kan Kajsa Kling också, men den här gången bara i ett åk den här premiärdagen. När Kajsa får till två bra åk, då har hon kapacitet att vara med bland de tio bästa. Lördagens 21:a plats är hon inte nöjd med och framförallt inte det försiktiga andra åket.

– Jag får kolla på åket och se vad fan som hände. Jag blev skittrött i benen och det är ett kvitto på att jag bara står och håller emot. Jag tog inte för mig på samma sätt som i första, säger Kling till TT.

Samtidigt har Kajsa aldrig varit bättre än 21:a i just Sölden, det är bara det att den här gången fanns chansen.

– Att ligga femma och bli 21:a var ju inget jag siktade på men det är ändå mitt bästa resultat någonsin i Sölden. Jag har lärt mig att inte gräva ned mig. Jag tar med mig mitt första åk.

Tredje svenska i andra åket, Maria Pietilä Holmnér slutade 24:a medan Frida Hansdotter inte kvalificerade sig till det andra åket.

Annons