Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk Håkansson Fermbäck tog störtloppsguld i YJSM – silver för Cassman i favoritgrenen

/
  • Elsa Håkansson Fermbäck, Vemdalen, tog guld i YJSM-störtloppet. Här vid fjolårets YJSM-guld i Åre.
  • YJSM-pallen i storslalom för H17–18 med silvermedaljören Oscar Cassman, Östersund-Frösön, till vänster.
  • Elsa Håkansson Fermbäck, Vemdalen, tog guld i YJSM-störtloppet. Här vid fjolårets YJSM-guld i Åre.

Elsa Håkansson Fermbäck, Vemdalen, öppnade YJSM med ett guld i störtlopp, men tvingades sedan kliva av. Länet tog dock ytterligare en medalj – silver i storslalom för Oscar Cassman, Östersund-Frösön.

Annons

– Jag körde störtloppet med feber, vilket inte var så bra. Jag drog på mig en rejäl förkylning och kunde inte åka något mer i YJSM. Tråkigt att jag inte fick köra de grenar jag satsat på, säger Elsa Håkansson Fermbäck.

Hon har gått in extra för teknikgrenarna i år, vilket har gett resultat. Så bra att hon kom med på junior-VM redan nu i slalom och storslalom. Där var det tuffa förhållanden och slutade med urkörningar i båda.

– Men jag har tre år kvar i juniorklassen och var mest med för att se och lära, säger Elsa Håkansson Fermbäck, som fyller 18 år inom kort och gjorde sitt sista YJSM nu som snöpligt blev avkortat:

– Men det kommer nya mästerskap, ÄJSM och stora SM, säger Elsa Håkansson Fermbäck som nu hoppas bli frisk för att köra ÄJSM i hemmabacken till helgen.

Hon tog guld i störtlopp och silver i super G vid fjolårets YJSM i Åre och nu ännu ett guld i störtlopp. Men utan att satsa på fart.

– Nej, jag fortsätter satsa på de andra grenarna. Det har gått mycket bättre också med specialträning på slalom och storslalom, säger Elsa Håkansson Fermbäck, som går på Vintersportgymnasiet i Östersund.

En kompis därifrån, Oscar Cassman, tog länets andra YJSM-medalj. Och han slog till i sin favoritgren – storslalom.

– Det är det som funkat bäst och har alltid varit lite så för oss alla bröder. Vet inte varför egentligen för vår hemmabacke, Gustavsberg på Frösön, är ju en slalombacke, säger Oscar Cassman, 18 år i söndags och lillebror till Ludwig, 20 år, som var med och tog JVM-silver i lag, och Anthon, 22 år, som kört mycket i Europacupen i år.

YJSM öppnade Oscar Cassman nu med niondeplats i störtloppet, endast 18 hundradelar från fjärde plats, sedan var han tolva i super G innan han tangerade fjolårets silverplats i storslalomen efter fin uppåkning i andra. Där lyfte han från femte till andra plats.

– Riktigt nöjd med att ta medalj där, säger Oscar Cassman, som sedan körde ur i slalomen, och hyllar beslutet att öppna backarna i Almåsa igen:

– Det är jättebra. En av Sveriges bästa storslalombackar som gör att träningsresorna kortas av rejält.

Bakom medaljörerna fick länet in ett antal åkare topp 10 i YJSM: Johanna Boiart, Östersund-Frösön, blev åtta i störtlopp och storslalom, och hennes klubbkompisar Kevin Stein Lagerheim och Filip Johansson, sexa respektive nia i storslalom.

Här finns alla resultat från YJSM i Storklinten utanför Boden

Annons