Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö och blåst ställde in Första maj troféns första dag

/
  • Ruskväder i Tänndalen, bara tioåringarna fick köra, sen blev det problem med tidtagningen på grund av snön och blåsten.
  • Nike Bent, tävlingens arrangör, tycker det är trist att ställa in en av tävlingens tre dagar men gläds över att fler deltagare än förra året anmält sig.
  • Bättre att hålla sig inne ...
  • Ruskväder i Tänndalen, bara tioåringarna fick köra, sen blev det problem med tidtagningen på grund av snön och blåsten.

Tioåringarna fick köra klart, men sedan ställdes fredagens tävlingar in. Blåsten och snön blev för mycket för tekniken.
– Trist men vädret rår vi inte på, säger arrangören Nike Bent.

Annons

Den klassiska tävlingen i parallellslalom i Tänndalen firar 50 år, och jubileet till ära har arrangörerna laddat med både "airbag challenge" och "team event". Förutom då tre dagar av parallellslalom i klasserna U10 till veteran och en skicrosstävling som arrangeras av IFK Mora.

Men fredagens ruskväder, snö och kraftig blåst, satte stopp för den första dagens tävlingar.

– Det blåser in i fotocellerna och det blir problem med tidtagningen. Tider får vi men det tar lång tid att räkna ut. Vi ställde in i dag efter att U10 kört, säger Nike Bent, tävlingens arrangör och sportchef i Tänndalen.

Hur känns det att vara tvungen att ställa in?

– Vi har verkligen gjort allt vad vi kunnat för att få till det så bra som möjligt, men att vädret ställer till det kan vi inte göra något åt. Det är ju en utomhussport vi sysslar med.

Hon räknar med att tävlingen ska kunna köras lördag och söndag som planerat. Det ser ut att fortsätta snöa men det ska blåsa mindre.

– Vi drar igång sju i morgon bitti (lördag) och kör alla klasser. Vi får ta ner antalet åk. Egentligen ska varje åkare göra fem åk och de tre bästa räknas, men vi tar ner till fyra, eventuellt färre om vi behöver för att hinna med, säger Nike Bent.

Vädret till trots, tävlingsarrangören har ändå anledning att vara nöjd. Första maj trofén är skidavslutning för många alpina skidåkare och till årets tävlingshelg har 340 skidåkare anmält sig vilket är fler än förra året. Även skicrosstävlingen lockar fler än förra året, 180 anmälda i år.

Från grannlandet i väster kommer ett femtiotal åkare.

– Vi hade flera träningsläger från Norge i höstas. Nu har vi flera gäng här, bland annat ett från Lillehammer.

För att krydda jubileet lite har arrangörerna också ordnat två extratävlingar, dels en lagtävling i parallellslalom och dels en hopptävling där deltagarna landar på en jättelik luftmadrass.

– Vi försöker göra fler tävlingar och målet är att deltagarna ska få åka så mycket skidor som möjligt. Det har det alltid varit, säger Nike Bent.

Annons