Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterleder stängs tidigare

Nu börjar renarna så sakta dra sig mot fjällen och om en månad inleds också renkalvningen. Därför stängs också skoterleden över Långfjället till Hävlingen den 26 april, medan övriga skoterleder samt körning på Grövelsjöns is får ske till och med första söndagen i maj.

Annons

Skoterförbud på leden över Långfjället gäller numera från den 26 april.

Vårfisket på Hävlingen lockar många till Hävlingsstugorna, men sista turen med snöskoter över fjället går den 25 april, den 26 april är leden stängd.

Det är med hänsyn till renkalvningen som skoteråkningen stoppas på skoterleden från STF fjällstation till Hävlingen, då den går rakt igenom renkalvningslandet.

Tidigare var leden öppen till första söndagen i maj, men sedan renkalvningen flyttats från Slugufjället längre norrut i Dalarna efter ett ökat rovdjurstryck, så har nu leden sedan 2013 stängts en vecka tidigare.

I det nya beslutet bestäms nu att leden över Långfjället från STFs fjällstation till Hävlingen och körning på Hävlingens is inte ska ske efter den 25 april.

Beslutet om att stänga leden ingår i ett nytt beslut om allmänna skoterleder och undantag för Långfjället/Rogen. I beslutet har också en ny skoterled lagts till vid Fiskebäcken i sydligaste delen av Långfjället.

Skotertur till Hävlingen

– Tidigare har snötillgången styrt övriga leder och åkning på Grövelsjöns is, men nu finns det ett fast datum, säger "Felix" Halvarsson i Snöskoterområde Norra Dalarna, SOND.

Besluten har tagits av Länsstyrelsen, men det har skett i dialog med Älvdalsdelegationen, den samordningsgrupp som finns mellan Länsstyrelsen och olika intressegrupper när det gäller reservaten i Älvdalen.

– Vi får ge och ta. Den nya skoterleden vid Fiskebäckskojan erbjuder besökande skoteråkare en möjlighet till rundkörning när leden mot Hävlinegn stängs, säger "Felix".

Den nya leden finns nu inritad på kartor, men är ännu inte uppmärkt.

– Den kommer nu att märkas upp och sedan skötas av SOND och Långfjällets snöskoterklubb, säger "Felix".

Länsstyrelsens förvaltning påtalar också att det sker otillåten körning utanför de godkända lederna, därför kommer körningen längs den nya leden att följas upp och utvärderas efter säsongen.

I Jämtlands län är skoteråkning på leder i reservaten tillåten till och med 19 april. Länsstyrelsen i Jämtland hade gärna sett att samma datum gällde för både Dalarna och Jämtlands län.

Annons