Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än går det att åka längd i fjällen

/
  • Ulrika Bengtsson och Klara Persson från Sälen på torsdagstur längs leden runt Sömlinghågna ovanför Lofsdalen. Än har inte spårvärdarna hunnit hit.
  • Hans-Erik Norberg, spårvärd i Lofsdalen, på väg uppför fjället med spårkälken.
  • Fortfarande ligger snön djup runt om i Härjedalens fjällvärld. Men på andra ställen är det bart.

Det finns fortfarande fina möjligheter till längdskidåkning i fjällen för den hugade. Men efter helgen kan det vara försent.
– Vi kör i helgen men sedan får vi se, säger Magnus Myhr på Nordic Ski Center i Funäsfjällen.

Annons

Solen och värmen tar hårt på snön och även om det fortfarande finns väldigt gott om den vita varan så växer sig de bruna fläckarna på fjällsidorna allt större. Det är svårt att få till bra spår när snön är hård som sten efter nattens minusgrader och snabbt sörjar till sig när solen ligger på.

Men både i Lofsdalen och Funäsfjällen prepareras längdspår veckan ut.

– Vi kör både skoter och längdspår men det här är sista veckan. Efter helgen kör vi inte mer, säger Lars Larsson, spårchef i Lofsdalen som snart går på en välförtjänt ledighet.

Spår och leder i lägre terräng är stängda, det är spåren ovanför trädgränsen som prepareras. Ingen spåravgift tas längre ut.

Även i Funäsfjällen är några spår stängda men andra prepareras och det finns gott om snö. Spåravgift tas ut till den 30 april.

– Vi preparerar veckan ut, sedan får vi se. Det måste ju finnas folk också som vill åka, säger Magnus Myhr på Nordic Ski Center.

Annons