Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra betalar dyrt för samepolitiken

/

Annons

Andra betalar dyrt för samepolitiken

Samtliga partier i Sveriges riksdag delar in folk i olika grupper. Det gjordes när man lagstiftade om nationella minoriteter och rennäringslagen. Särlagstiftningen och gynnandet av samer, men framförallt de renägande samerna, har fått förödande konsekvenser för andra folk och näringar i Norrland.

Härjedalingar med rötterna i det norska språket och kulturen har inte status som nationell minoritet trots eget språk (delar av härjedalskan tillhör det norska språkområdet) och en annan ursprunglig nationell tillhörighet: 1645 blev vi tyvärr svenskar.

Norge har aldrig under hot om expropriering köpt mark från en folkgrupp för att ge nyttjandet till en annan folkgrupp. Det har Sverige gjort: När samerna under 1800- och 1900-talen kom till Härjedalen togs land och rättigheter från fjällbönderna och fördes över till renägarna.

Okunniga politiker accepterar myten om hur synd om och illa behandlade samer har blivit genom historien. Sanningen är den omvända och har medfört att den uråldriga fjällbondekulturen med fäbodbruk i det närmaste är utrotad. Den fanns så tidigt som för 4 000 år sedan visar pollenundersökningar från Fjällnäs.

Samerna har status som ursprungsbefolkning. Det har inte vi med rötterna i fäbodkulturen. Alla partier i riksdagen står för en rasistisk och segregerande politik när de stödjer att renägare ska ha mer rättigheter än andra. Det innebär också att riksdagspartierna medverkar till att osynliggöra och utrota den egentliga ursprungskulturen längs fjällkedjan i Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

Okunskap om hur allas så kallade lika värde fungerar i verkligheten är oroväckande för oss som bor i Norrlands inland och drabbas av diskriminering varje dag, både som privatpersoner och näringsidkare på grund av att vi inte är samer eller renägare.

Olle Larsson

ordförande Härjedalspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons