Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI: Sibirisk kyla på väg

/

Nu slår vädret om till vinter. Ett nytt juloväder drar över landet och SMHI varnar för snö och halka på vägarna. Snart kan den sibiriska kylan komma. Den modesta stormen Staffan blåste ändå bort den milda luften och Sverige lägger om till vinterväder, enligt SMHI.

Annons

Den modesta stormen Staffan blåste ändå bort den milda luften och Sverige lägger om till vinterväder, enligt SMHI.

Läs också: Allt fler firar jul utomlands

Kall luft har svept över Norrland och Svealand och fortsatt nedåt. Under annandagen inträffade flera trafikolyckor efter att vägarna frusit till.

Samtidigt drar ett lågtryck med mildare luft över södra Sverige. Nu varnar SMHI för stora snömängder, som kan göra väglaget besvärligt i stora delar av landet i slutet av helgen.

Läs också: Trafikverket om den tuffa kampen mot halkan

Klass 1-varningar för snöfall är utfärdade från Skåne upp till Värmland.

Sent på lördagskvällen väntas snön falla i nordligaste Skåne. Sedan breder snön ut sig över Götaland och Svealand. På söndagen väntas snön nå upp till Värmland, Örebro, Södermanland och Stockholms län.

– Det kan bli besvärligt på vägarna. Även om det är blandat och blött kan det frysa till när det är kalla vägytor, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Följ läget på vägarna – hela julhelgen

Mot måndag drar snöfallet bort och samtidigt väntas temperaturerna sjunka ner under nollan på många håll - i Norrland ner till 20-gradersstrecket - på grund av den kalla luften från kontinenten.

Efter nyår pekar prognoserna på att riktigt kall luft drar in från ryska Sibirien med mer snö som följd.

TT

För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.

Annons