Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ania Losinger trollbinder publiken

Ett trettiotal åskådare på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal fick på lördagen njuta av fängslande toner från världsartisten Ania Losingers fötter.

Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal, under ledning av producenten Flavia Devonas och den konstnärlige ledaren Andreas Hoffman, fortsätter att vara en av Sveriges mest spännande kulturscener.

På lördagen uppträdde schweiziska världsartisterna Ania Losinger och Mats Eser med sin Xalaföreställning.

Xalan kan liknas vid en tre kvadratmeter stor pall (inte helt olik SJ:s gamla lastpallar) bestående av trä- och stålplattor likt de som finns på en xylofon. Fast större. Under träplattorna sitter förstärkare.

Med flamencoskor på fötterna och med en strålkastare riktad mot sig som skapade långa skuggor bjöd Ania Losinger på 3-4 minuter långa musikstycken ackompanjerad av Mats Eser på slagverk.

Det är en trolsk och samtidigt sensuell stämning som uppstår när Losinger med sina skor och med stavar får xalan att klinga vackert. Med ömsomt smäckra, ömsomt bestämda rörelser håller hon publiken i sitt grepp.

I en knapp timme tas publiken med på en experimentiell musikresa. Än är det svaga antydningar av traditionell marschmusik. Än flörtar Losinger och Eser med 70-talets modulerade synthljud a la Ralph Lundsten.

– Min bakgrund är inom flamencodansen. Men jag ledsnade på det och ville utvecklas. Då uppfann jag xalan, säger Ania Losinger.

Känslan under konserten var inte att vi i publiken satt i en liten by i södra Härjedalen. I stället andades föreställningen New York, Berlin eller någon annan av världens kulturmetropoler.

– Vi känner till Flavia från Schweiz. När hon kontaktade oss var det bara att åka, säger Ania Losinger.

– Deras turné här i Sverige är ett samarbete med Estrad norr. Det måste du skriva, säger Flavia Devonas.

På tisdag uppträder Ania Losinger och Mats Eser i Östersund.