Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Haag: "Jag behöver inte pushas, jag behöver bromsas"

/
  • Anna Haag, uppvuxen i Orsa och nu sambo med Emil Jönsson i Östersund, hoppas hitta balansen den här säsongen.

Det finns en gräns för vad kroppen tål. För Anna Haag är det lätt att passera den. De senaste åren har hon försökt hitta en balans i livet och nu hoppas hon att det ska ge utslag.

Annons

– Jag behöver ha harmoni och må bra och inte försöka för mycket. Jag är en sådan som alltd vill göra lite mer och det är väl det som har bromsat mig mest, säger Anna Haag.

Den sammanlagda medaljsamlingen som tjejerna på podiet på Skidförbundets upptaktsträff i Stockholm på tisdagen uppgick till 32 OS- och VM-medaljer. Anna Haag har sex stycken, tre i OS och lika många i VM. Men det har inte alltid stämt. Och mycket beror enligt Haag själv på att hon inte lyssnat på kroppen.

– Jag behöver inte pushas, jag behöver bromsas. Förkylningen jag fick nu i höstas kom väldigt lägligt kan jag säga, det var bra. För mig handlar det om att hitta en balans, säger hon.

Hon har tränat en del med det amerikanska landslaget och där finns en annan attityd kring tränandet.

– Vi ligger i framkant träningsmässigt men amerikanerna är bra på att slappna av mellan passen. De är otroligt noggranna med sin kropp, med att stretcha och träna styrka. Jag har slarvat med sådant men blivit bättre, säger Haag.

Hon menar att organisationen kring det svenska landslaget är så bra att åkarna inte behöver göra någonting själva. Det har inte bara positiva effekter eftersom kontrollen över hur kroppen ska kännas då ligger i första hand hos läkare och ledning i stället för hos åkaren själv. Hon menar också att amerikanernas organisation, som är betydligt mindre än den svenska, tillåter en mer avslappnad attityd.

– Vi har varit långt framme i resultatlistorna i många år och vi har en stötteapparat som är en orsak till varför det gått så bra. Men jag försöker ta tillbaka kontrollen, göra det jobbet själv och lära känna mina egna begränsningar.

Läs mer:

Emil Jönsson: "Det var som att lära sig gå igen"

Värmen kan stoppa skidpremiären I Bruksvallarna

Se intervjun med Charlotte Kalla och Stina Nilsson här

hit för att se livesändningarna från upptaktsträffen i Stockholm