Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annika vill belysa psykiskt misshandel

/
  • Annika Widén har själv varit utsatt för psykiskt misshandel i många år, nu hjälper hon andra.
  • Annika Widén på en föreläsning i Nice.

Annika Widén föreläser på Härjedalen Pride och vill berätta om sina egna erfarenheter av en relation med en man som misshandlade henne psykiskt.

Annons

– Jag vill belysa det här, det pratas för lite om just psykisk misshandel, och det är där all misshandel börjar. Jag vill göra folk uppmärksamma på varningssignalerna som jag lärt mig att känna igen, och glömma skuldkänslorna. Då tänkte jag att han läser bara mina sms och han vill bara följa mig överallt och kommentera att jag har för avslöjande kläder, säger Annika Widén.

På förläsningen kommer hon också berätta om sin bok "Äntligen fri", där hon berättar om sina erfarenheter och hur det var att leva i en relation med en man som misshandlade henne psykiskt.

– Jag lämnar ut mig själv fullständigt. Delar är som från min dagbok där jag berättar om när han precis har skrikigt åt mig och tagit stryptag på mig inför mina barn. Det har varit jobbigt för mig att vara så självutlämnande, och jag har varit jätterädd för vad han ska göra när han får reda på boken. Men det är dags att börja prata om det här nu, för då ser man hur många det finns i samma situation, säger Annika Widén.

Hon upplever att det ofta är många som känner igen sig i hennes berättelse. Hon driver flera bloggar med besökare från hela världen. I Annikas fall kom till slut vändpunkten och hon lyckades bryta sig fri.

– Min äldsta dotter kunde inte leva ett normalt tonårsliv, så hon sa att antingen så sticker jag eller så sticker vi alla tre. Sedan hjälpte mina vänner mig. Jag gick till en psykolog och insåg att jag faktiskt har rätt till mitt eget liv. Och jag vill belysa att även män blir misshandlade av kvinnor och att det är något som kan ske i samkönade förhållanden med. Var och en har rätt till sin frihet och att få göra det den vill och det är viktigt att komma ihåg att ord kan såra lika mycket som slag.

Hon har spenderat många sommarlov hos sin mormor i Hede och tycker det ska bli roligt att komma tillbaka. Numera bor hon och jobbar i Rom.

– Det känns jättekul att vara tillbaka efter så många år. Det var väldigt länge sedan, säger hon.

Annika föreläser på måndag klockan 18.00 på Hedes församlingshem.

Annons