Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade ungdomar saknas helt i busskortssatsningen

/
  • Sju av länets åtta kommuner har infört gratis busskort till sina ungdomar – men gruppen funktionshindrade unga som reser med färdtjänst måste fortfarande betala.
  • Jessika Svensson är distriktsordförande i Vänsterpartiet i Jämtland.

Sju av länets åtta kommuner ger i höst gratis busskort till sina ungdomar. Men nu ryter Vänsterpartiet ifrån. De funktionshindrade ungdomarna måste fortfarande betala för sina resor.

Annons

Nu ska Länstrafiken börja dela ut cirka 13 000 gratis busskort till de unga mellan 6 och 19 år i Åre, Bräcke, Berg, Krokom, Härjedalen, Östersund och Ragunda efter beslut fattade av politikerna i respektive kommun. Även Strömsunds politiker har nyligen utrett om det är något de kan komma att införa.

I Åre kommun har man sedan 2012 testat satsningen och kommunen har sett i undersökningar att det resulterat i att fler än de unga väljer lokaltrafiken.

Kortet som delas ut innebär fria bussresor under årets alla dagar på Länstrafikens bussar och på Stadsbussarna i Östersund, däremot är det inte fritt på nattbussar och tågen.

Jessika Svensson är distriktsordförande i Vänsterpartiet i Jämtland. Partiet har hela tiden drivit reformen att införa gratis resor för unga men hon reagerar nu starkt på att de funktionshindrade ungdomarna inte finns med i satsningen.

– Det är en jättebra och viktigt reform att stödja de unga med gratis busskort, säger hon.

De funktionshindrade ungdomarna får dock fortfarande betala för sina färdtjänstresor som dessutom är dyrare än om de tagit lokaltrafiken.

– De funktionshindrade är ju redan en utsatt grupp som ofta blir bortglömd, säger Jessika Svensson som anser att de diskrimineras.

Varför dessa ungdomar inte finns med i reformen kan hon bara spekulera i.

– Att de skulle ha glömts bort låter konstigt, det finns ju lagstiftning kring sådant och det finns strateger som jobbar med det här. Jag kan tänka mig att många inte ser att funktionshindrade ungdomar är som vilka som helst med aktiviteter efter skolan.

Nu hoppas Jessika Svensson att länets politiker snabbt kan göra om och göra rätt och ge även de funktionshindrade unga fria resor. För att väcka frågan ska Vänsterpartiet skicka motioner till fullmäktige i alla kommuner där partiet är representerat. Där de inte är representerade ska det lämnas in medborgarförslag för att lyfta ärendet.

– Det är ingen partipolitisk prestige kring det här heller så vi hoppas att andra partier lyfter det också och att det går ganska lätt igenom. Det här handlar inte om några stora kostnader för kommunerna jämfört med hela reformen.

Enligt Jessika Svensson handlar det om cirka 30 ungdomar i hela länet som berörs.

Annons