Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu införs hjälmtvång på både skoter och fyrhjuling

/

Efter flera års diskussioner är det nu klart. Vid årsskiftet införs hjälmtvång för alla som åker terrängskoter, rapporterar Piteå-Tidningen.

Annons

I fredags fick Transportstyrelsen beskedet av regeringen om att hjälmtvånget ska införas.

Målet är att minska risken för allvarliga skador på förare och passagerare. En undersökning som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus visar att 37 procent av de som omkom vid skoterolyckor hade avlidit av skallskador. Frågan om hjälmtvånget har varit ute på remiss under våren och i stort sett alla berörda har varit positivt inställda, säger Olof Stenlund vid Transportstyrelsen till Pitea-Tidningen.

– Det finns en potential att förebygga dödsfall och svåra skador med den här nya lagen, säger Olof Stenlund, utredare vid Transportstyrelsen, till TT.

En terrängskoter kan vara både en snöskoter och en fyrhjuling. Transportstyrelsen kommer meddela vilka undantag från lagen som ska gälla.

– Vid en viss typ av arbete då annat huvudskydd är föreskrivet av arbetsmiljösynpunkt, till exempel inom skogsbruk, kan det vara besvärligt med dubbla hjälmar, säger han.

Sedan tidigare finns generella undantag från hjälm, som att barn under sju år får använda annat lämpligt huvudskydd, exempelvis skidhjälm.

Annons