Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark vintersäsong spås för länets turismbransch – redan högt bokningsläge

/

En stark sommarsäsong ser ut att fortsätta in i en stark vintersäsong. Redan nu har folk bokat sina fjällsemestrar till länet i betydligt högre grad än tidigare.

Annons

– Vi har 10 procents bättre bokningsläge nu inför vintern än vad vi hade förra året vid den här tiden, säger Jonas Kojan, vd för Destination Funäsfjällen som omfattar Ramundberget, Bruksvallarna, Fjällnäs, Tänndalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Mittådalen och Funäsdalen by.

– Sen kan det hända att bokningsläget jämnar ut sig lite längre fram, men det har vi inte sett än, säger han och berättar att området ökat sina marknadsandelar de senaste åren.

Även Skistar märker av ett starkare bokningsläge för bland annat Åre och Vemdalen. De har 3 procent högre bokningsgrad inför vintern nu jämfört med fjolåret som var ett rekordår, uppger Linda Morell på Skistar. Det är främst lågsäsongen mellan jullovet och sportloven som redan bokats.

– Bland utländska bokningar ökar Storbrittanien, vilket är kul för Åre, säger hon och spår att den andelen kan öka ytterligare när flyglinjen mellan London och Frösön kommer i gång i vinter.

Att allt fler gäster redan bokat sin vinterresa till länet kan hänga ihop med hälsotrenden som präglat svenskarnas beteenden de senaste åren tror Linda Morell.

– Man vill vara aktiv samtidigt som man kopplar av. Men hälsotrenden tror jag inte är någon trend längre, jag tror att det är så vi lever i dag, säger hon.

Även Jonas Kojan i Funäsdalen tror att hälsotrenden och det ökande intresset för att vistas i fjäll och natur gör att det ser lovande ut inför vintersäsongen.

– Den ökningen ser vi kanske tydligast på sommaren. Men vi är övertygade om att slaget om vintern avgörs även på sommaren, säger han.

Det märker även Britt-Marie Forsell, hotellchef i Vålådalen som även hon har ett bra bokningsläge inför den kommande vintern.

– Det har brukat vara så att sommargästerna kommer på sommaren och vintergästerna kommer på vintern, men nu börjar sommargästerna få upp ögonen även för vintern.

Vålådalen, som är längd- och turåkningsinriktat, gynnas framför allt av att längdskidåkningen fortsätter att locka allt fler utövare.

– Det tror jag kan bero på att det kan bli ganska dyrt för en barnfamilj att åka utför en hel vecka och då är längdåkning ett billigare alternativ. Fler får upp ögonen för att det finns fler sätt att vistas i vintermiljö, konstaterar hon.

Den här vintern ligger påsken sent, i mitten av april. Den kalendereffekten ger en längre, och förhoppningsvis starkare, säsong tror både Jonas Kojan i Funäsdalen och Britt-Marie Forsell i Vålådalen

– Det är jättekul för det här är en extremt viktig näring, i synnerhet för glesbygden, säger Jonas Kojan.

Annons