Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröttnade på den manliga dominansen – så ska Åretrion utmana skidindustrin

/
  • Gänget som utgör Inspire Us: (fr.v) Caroline Strömberg, Rebecka Nilsson och Anna Karlström. Den Årebaserade skidtrion tröttnade på manlig dominans på berget och startade Inspire Us.

Tre tjejer med bas i Åre tröttnade på att bara se killar som gör häftiga grejer i skidbackarna. Därför startade de ett forum för tjejer som åker skidor och snowboard. Det har utvecklats till en rörelse och nu ska trion tillsammans med lokala företag utveckla "den ultimata friåkningsskidan för tjejer". Sporten fick ett snack med Frösötjejen Caroline Strömberg, en av grundarna till Inspire Us.

Annons

När Sporten når Caroline Strömberg är hon på väg uppför ett berg i italienska Champoluc. Hon ska upp till toppen för att få det där perfekta åket just den här dagen.

– Nu ska jag faktiskt vara i Italien i tio dagar. Det är det längsta jag har varit på en och samma plats i vinter. Sen ska jag hinna med en tävling i Schweiz och sen ska jag hem, berättar hon, utan tillstymmelse till flås.

Se bilderna när Anna Karlström lägger årets första svängar på Åreskutan

Hon är född och uppvuxen på Frösön men de senaste tio åren har hon haft hela världen som hem och arbetsplats.

– Jag bodde där de första 19 åren av mitt liv. De senaste tio åren har jag bott över hela världen egentligen men det är Frösön som är mest hemma, säger hon.

Caroline Strömberg tävlar i motsvarande Europacupen i freeriding, det vill säga extrem offpist-skidåkning. Samtidigt har hon ett heltidsjobb i Norge som hon har tjänstledigt från under vintern, och tillsammans med Anna Karlström och Rebecka Eriksson driver hon bloggen Inspire Us, en hemsida dedikerad till tjejer som åker skidor och snowboard. Idén föddes 2012, då trion spenderade skidsäsongen i Kanada. Det var en av de sämsta säsongerna i snömått mätt i Kanada på många år.

– Det var inte världens bästa säsong där. Man är på ett superhäftigt ställe och ska åka i magiskt djup snö och så snöar det inte, säger hon och fortsätter:

– Vi började kolla internet för inspiration och hittade inga tjejer som gjorde roliga saker. Det var bara killar som la upp saker på Internet och vi var fullt medvetna om att vi har massor av duktiga kompisar runt om i världen som gör häftiga saker som man skulle kunna inspireras av men de syntes inte i den här mängden av män.

Idén föddes då till att själva skapa ett forum för tjejer. Det började som en blogg där det går att lägga upp foton, text och bild för att inspirera andra. Fyra år senare har det blivit en rörelse och en företagsidé på entreprenad.

– Vintern efter kände vi att det här är kul men det kanske är i verkliga livet vi kan visa varför vi tycker det är så sjukt att åka skidor och snowboard varje dag. Hade vi haft möjlighet att åka varje dag skulle vi göra det, året om, säger Strömberg.

LÄS MER: Girls day out – en dag för tjejer på Skutan

För att förverkliga den visionen drog trion med kort varsel i gång sin första eventprodukt: GirlsDayOut. De bestämde sig för att anordna en dag där 30 kvinnliga åkare kunde anmäla sig för att få åka med jämlikar och coachas i offpist- och parkåkning, två grenar där tjejerna ofta lyser med sin frånvaro.

– Vi tänkte att är det ingen som anmäler sig kan vi åtminstone skramla ihop 30 kompisar som kan vara med. Men de hann inte ens anmäla sig för platserna tog slut direkt. Oj vilken efterfrågan det var på den typen av event!

Och så har det fortsatt. I dag kör tjejerna ungefär tio olika events spridda över året. GirlsDayOut finns kvar som koncept och har utvecklats från att köras bara i Åre till att köras även i Kläppen och Björnrike. Förutom det samarbetar Inspire Us med tidningen Åka skidor och ger coaching och föreläsningar genom dem.

– Det blir fjärde året i år som vi kör i Åre och det är där vi är störst. Vi har flest platser där och det är alltid fullbokat.

LÄS MER: om hur det gick för Rebecka Nilsson och Caroline Strömberg i Nordiska mästerskapen i Riksgränsen

Åre är basen för Inspire Us. Anna Karlström och Rebecka Eriksson bor där men Eriksson pluggar samtidigt i Umeå. Caroline Strömberg har själv bott där under flera vintrar och nu har hon pojkvännen på plats.

Tanken bakom projekten är att få tjejer att ta mer plats i de actionfyllda sporterna som skidåkning utanför pisten ofta är.

– Ofta ser man en tjej som åker med ett större killgäng. Men tjejen åker runt klipporna eller hoppar inte i hoppen för hon behöver inte för hon är tjej, eller hon vågar inte för att "det där är inte för mig". Vi försöker skapa den där tryggheten och atmosfären genom GirlsDayOut där man får en dag att bygga lite pepp och självförtroende och ha med sig det när man kommer ut i de mixade grupperna igen, menar Strömberg.

Idén är inte att tjejer alltid ska åka med andra tjejer. I stället handlar det om att skapa en trygg atmosfär som utvecklar både personlighet och skidåkning.

– Det är många starka tjejer och kvinnor som är med så det är verkligen folk som kan ta för sig och ta plats. Men ibland behöver man vara i en neutral zon där man inte behöver hävda sig utan bara kan vara, där det är självklart att man är grym.

Det är inte bara uppe på berget som kvinnorna inte tar plats. Även inom industrin är det svårt att hitta funktionell utrustning anpassade för tjejer. Caroline Strömberg upplever också att det ofta är svårt att förklara att hon ligger på hög nivå och behöver utrustning som klarar det.

– När du går in i butikerna och ska köpa sådana grejer är det väldigt sällan det är en tjej som står och säljer hårdvaran. Tjejen står på konfektion och säljer kläder och sen står grabbar och säljer hårdvara, säger hon och fortsätter:

– Då står man där som tjej och ska förklara att jag är rätt bra på att åka skidor, jag tar mig ner. Man är ute efter relationen med säljaren, att personen skapar förtroende, tror på en och lyssnar när jag säger att det här är mitt behov och det här är det jag vill ha.

På grund av den dåliga tillgången på bra skidor som är anpassade för tjejer har Inspire Us dragit i gång ett nytt projekt. För några år sedan skapade skidmärket Extrem skidan Opinion genom att på ett Internetforum fråga åkarna vad de helst ville ha. Gensvaret var enormt och tusentals skidåkare svarade på frågan. Men bara en handfull var tjejer. Därför ska nu Inspire Us skapa en skida speciellt för tjejer som vill åka på högre nivå tillsammans med just Extrem och Åre skidfabrik.

– Vi ska ta fram den ultimata friåkningsskidan för tjejer, tillsammans med de få tjejer som finns inom skidindustrin. Det finns ju ett gäng som är extremt duktiga på att veta vad tjejer köper, vad tjejer vill ha: duktiga skidtjejer som vet hur varenda skida på den svenska marknaden är uppbyggd, säger en entusiastisk Caroline Strömberg.

Det märks att hon brinner för att sprida glädjen kring skidåkningen, inte bara genom Inspire Us och GirlsDayOut, utan genom att suga in alla som är intresserade. Projektet har också varit lyckat och växer allt mer.

– Vi tänkte först att det är 19-åriga säsongare som vill vara med och åka, men de allra flesta är sådana som har åkt med folk som slutat eller kanske fått barn. Man har varit borta några år. Så kommer man på att det är kul att åka skidor, man vill åka mer men man har inte riktigt någon att åka med som är på samma nivå eller som vill göra samma grejer, förklarar hon.

De flesta som är med och åker är mellan 25 och 30, men de har även haft deltagare som varit i 55–60-årsåldern.

– Det är så kul när man är ute på berget några dagar senare eller nästa säsong så ser man att folk har hittat varandra under den här dagen och är ute och åker tillsammans och har hur kul som helst. Det är så roligt!

Hon tror att en dag med jämlikar i backen kan bygga självförtroende som sträcker sig utanför backen.

– Kan man hitta det där öppna och hjärtliga i skidåkningen kanske man kan ta med sig det ut i resten av livet också. Det handlar om att vara öppen och glad och det är sällan någon prestige i det. Vi gör ju det här för att ha kul tillsammans.

Närmast väntar ytterligare två tävlingar för Caroline Strömberg, en resa till Sverige däremellan och fler event, foto- och filmkampanjer och så klart jobb med att ta fram den nya skidan. Men allra först ska hon ta det där åket hon kämpat för på eftermiddagen i Campoluc.

– Nu är jag faktiskt på toppen så jag hoppas det blir ett fint åk. Men först ska jag ta en kopp te, säger hon och skrattar.

Annons