Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västjämtland får nya vindskydd

/
  • Eva Näsman, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Östersund.
  • I mars körs de nya vindskydden ut på fjället.
  • I mars körs de nya vindskydden ut på fjället.

Under våren får Västjämtland elva nybyggda rastskydd i fjällen.
– Vi har tjatat i många år för det här. Jag är jätteglad, säger Alf Kjellström, naturbevakare.

Annons

Nio nybyggda rastskydd står på parkeringen i Storulvån och två står vid Anjan; rastskydd som byggdes i höstas och nu väntar på att köras ut på fjället.

De rastskydd som finns längs de statliga lederna i området är gamla, byggda på 1980-talet, och dessutom är antalet turister som besöker Västjämtland stort. Så därför ska de nu bytas ut.

Efter en stor översyn av ledsystemen i alla fjällän har staten genom Naturvårdsverket pytsat in pengar och Länsstyrelsen gör sedan ett år tillbaka en stor satsning på att rusta upp ledsystemen.

– Det här är en stor insats för fjällsäkerheten, säger Eva Näsman, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Östersund.

Hon menar att fungerande leder med bra rastskydd är viktigt för infrastrukturen i fjällen.

– Det är viktigt för friluftsliv och för turismen och för att kanalisera besökare så att hänsyn tas till både den känsliga miljön och till renskötsel, säger hon.

Rastskydden går i samma stil som de gamla, helt nya kaminer sätts in och Rikspolisstyrelsen ser även över de nödtelefoner som finns i alla rastskydd.

Alf Kjellström jobbar som naturbevakare i området runt Storulvån och Vålådalen och är mycket glad över att få de gamla rastskydden utbytta.

– Vi har tjatat om det här i många år. Det handlar ju i första hand om säkerhet, men många tycker också att rastskydden är bra att gå in i när man ska rasta för lunch, säger han.

Alf Kjellströms analys av fjällturismen är att allt fler väljer att röra sig i fjällen med lätt packning, och ta sig fram genom att springa eller cykla.

– Fler använder fjällen som en träningsarena och är då även sämre utrustade, vilket gör att rastskydden är ännu viktigare, säger han.

Jämfört med förr så förväntar sig turisterna mer service i dag och att det ska vara bekvämt i fjällen, enligt Alf Kjellström. Detta gör också att sophanteringen ökat.

– Sophanteringen vid rastskydden har blivit ohanterbar, vi vet inte hur vi ska lösa det. Vid rastskydden så är soporna dessutom osorterade så det blir extra dyrt. Under högsäsong måste vi tömma en gång i veckan, och det har vi inte tid till. Jag tror att det är en attitydgrej hos turisterna.

Han anser att ett alternativ är att sluta erbjuda soplämning vid rastskydden, och att fjällturister tvingas ta med sig sitt skräp hem.

– Mitt råd är att lämna rastskydden som man själv vill ha det, säger han.

Ett annat problem är att folk eldar med den ved som finns i stugorna.

– Veden som vi kör ut får endast användas i nödläge. Bär man däremot med sig egen ved så får man gärna elda, säger Alf Kjellström.

Rastskydden byts ut under mars månad och information om när de nya stugorna är på plats och när nödtelefonerna fungerar går att hitta på länsstyrelsens hemsida.

––––––––––––––––

Mer pengar till naturvård

Annons