Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid Lindgrens klassiker får nytt liv som teater – övergivna barn i "Mio min Mio" för familjer

En socialrealistisk skildring av ett övergivet barn och en saga om två pojkars vänskap – Sofia Jupither vill göra mörk och magisk familjeteater av Astrid Lindgrens "Mio min Mio".

Annons

Tove Edfeldt och Bahador Foladi spelar Mio och Jum-Jum i

När Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm bad regissören Sofia Jupither att sätta upp en familjeföreställning var valet "glasklart". "Mio min Mio" är inte bara en av hennes favoriter bland Astrid Lindgrens böcker, den har också teatrala kvaliteter som gör berättelsen lätt att dramatisera.

– Det är en fantastisk kombination av den svåra verkligheten och barnets saga, säger hon, men erkänner att uppdraget gjorde henne lätt skräckslagen.

Tidigt i processen fick hon utförliga frågor av barnet till en av teaterns ljussättare om hur de skulle porträttera anden. Mio ska ju flyga i hans skägg, påpekade den lille killen allvarligt. För första gången ställdes Sofia Jupither inför utmaningen att göra teater för barn.

– Jag har sett fram emot det för alla säger att det är så kul. Men jag är rädd för att inte leva upp till barnens förväntningar.

Berättelsen om föräldralöse Bo Vilhelm Olsson som hamnar i Landet i fjärran har alla element som Astrid Lindgren är så bra på, tycker Sofia Jupither.

– Där finns barn som besegrar sin rädsla och otäcka vuxna. Tyvärr är pjäsen också oroväckande aktuell, konstaterar hon.

– Vi har försökt få statistik om hur många barn som lever ensamma på Stockholms gator och hur många som rymmer från fosterhem, men det finns inte. Vi lever i ett samhälle där ingen håller koll på hur många barn som försvinner. Det är oerhört obehagligt.

Tove Edfeldt och Bahador Foladi spelar Mio och Jum-Jum i

Hon låter berättelsen vara mörk, och Riddar Kato vara precis så skrämmande som många barn upplever honom, med sin obeveklighet och sitt självhat. Sofia Jupither sätter sin prägel på berättelsen genom att ta den på allvar.

– Astrid Lindgren har en sådan respekt när hon möter barn i svåra ämnen. Men hon lyckas också balansera på rätt sida gränsen.

Bahador Foladi, som spelar Jum-Jum, upptäckte att boken var sorgligare än han mindes. Som liten fastnade han främst för den fantastiska sagovärlden.

– Men som vuxen tolkar man det annorlunda. Det är sorgligt med de två pojkarna som tvingas gå igenom den här resan, säger han och tycker samtidigt att det är fint att de som killar får vara rädda, och att det är okej.

Han får medhåll av Tove Edfeldt som spelar Mio. Som vuxen ser hon att Astrid Lindgren berättar om en plats där allt är självklart, där det finns en pappa och en bästis – allt det den ensamma pojken har längtat efter.

– Det är så hemskt men är samtidigt en saga. Man väljer att se det man klarar att se. Men man underskattar lätt barn, de tänker på döden och alla frågor som vi tänker på.

Premiären äger rum den 17 december på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Boken är dramatiserad av Kristina Lugn. Regi: Sofia Jupither. Medverkande: Tove Edfeldt, Bahador Foladi, Gerhard Hoberstorfer, Odile Nunes, Shebly Niavarani, Jörgen Thorsson med flera.

Annons