Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende ger underlag för bankomat på Ica

/
  • Mikael Lindberg och Anna-Lena Lindberg på Ica Nära i Backe ska installera en bankomat i butiken så fort som möjligt.

Snart kan det bli möjligt att ta ut pengar via automat på Ica Nära i Backe. Detta tack vare de 150 asylsökande som nu bor i byn.
– Utan de asylsökande hade vi inte ens tänkt tanken, säger handlaren Anna-Lena Lindberg.

Annons

Efter att Handelsbanken sedan november helt har slutat hantera sedlar och mynt så är det till kassan på Ica som folk vänder sig för att få tag i kontanter. Här kan man med de flesta betalkort få ut åtminstone 200 kronor i samband med köp. Kunder med kort från någon av de tre svenska storbanker som skrivit avtal med Ica-banken kan ta ut större summor. Men däribland finns inte Handelsbanken.

– Det blir lite märkligt när en bank inte hanterar pengar. Vad ska människorna i byn göra då? undrar Anna-Lena Lindberg.

Den nya situationen har ställt till det för många i byn. Många äldre är vana att handla med kontanter liksom flera av de asylsökande i byn. Bland de asylsökande finns också många med utländska bankkort som inte kan få ut kontanter i kassan.

– Och så kanske de inte kan engelska, det är oklart vad de vill och vi har svårt att förklara att de inte kan få ut kontanter någonstans i hela Backe. Stundtals blir det såklart problematiskt, förklarar Anna-Lena.

Frågan om att installera en uttagsautomat i matbutiken har varit på tapeten under flera år, men kundunderlaget har varit för litet och kostnaderna för stora. Nu ser det lite ljusare ut eftersom befolkningen ökat tack vare de asylsökande.

– Utan de asylsökande hade vi inte ens tänkt tanken på det här. Det skulle aldrig gå ihop sig ekonomiskt.

När uttagsautomaten kommer att vara på plats är upp till installatören. Troligtvis kommer det att dröja tills i mitten av januari. Efter det ska alla bankkort fungera för uttag, även utländska.

En uttagsautomat innebär en relativt hög fast kostnad för en ICA-butik, intäkterna baseras helt på antalet uttag. Trots 150 nya bybor är det osäkert om investeringen kommer att bära sig ekonomiskt.

– Det kommer att krävas 47 uttag per dag för att allt ska gå jämnt ut. Det är väl tveksamt om vi kommer att nå upp till det, säger Anna-Lena.

Hoppet står till att få ett visst servicestöd från statligt håll, via Länsstyrelsen. Ansökan är inskickad och butiken väntar på besked.

– En viss kostnad kan vi ta men blir den för stor så får vi ta bort automaten igen. Vi vill åtminstone prova. Det måste ju gå att ta ut pengar någonstans i byn, säger Anna-Lena Lindberg.

Läs också:

Strömsunds kommun vädjar till banken: Rädda kontanthanteringen

Kontantlöst samhälle missgynnar glesbygden

Annons