Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande protesterade mot boende i Krokströmmen – flyttade in på dag fyra

Under fyra dagar vägrade flera asylsökande som transporterats till Krokströmmens asylboende att acceptera det och flytta in. Det hela gick så långt som till hot om hungerstrejk.

Annons

Det var på torsdagskvällen som 26 asylsökande anlände med buss till Krokströmmens vildmarkscamp i Härjedalens kommun. De transporterades dit sedan de evakuerats från ett asylboende i Norsbergs kommun i Västmanlands län. Detta efter att Migrationsverket sett hur den allmänna ordningen och hygienen på boendet försämrats under senare tid.

När bussen kommit på plats vägrade personerna att kliva av och de flesta av dem sov över i bussen under natten. Orsaken var att de tyckte att boendet har en för låg standard och ligger för långt ifrån samhällsservice som butiker och sjukvård.

– Vi är inte nöjda med rummen som är trånga och luktar illa. Det är inte bra, sa Othman Hejuzi, en av personerna med på bussen till ÖP på torsdagen.

Migrationsverkets personal åkte ut till asylboendet i Krokströmmen vid 10-tiden på fredagen. Myndigheten uttalade sig att det är beklagligt att personerna är missnöjda men att boendet är det som myndigheten har att erbjuda.

– Det är ett boende som vi haft under en längre tid och det uppfyller alla de kriterier som vi har, säger Guna Graufelds, kommunikatör på Migrationsverket.

Prostesten fortsatte under fredagen och enligt uppgifter från några av de asylsökande turades man om att sitta ute i bussen så att det alltid var någon kvar i den.

Under lördagen sa de asylsökande som vi pratade med att de var villiga att acceptera boendet om de kunde få en uppfattning om när de kan få flytta därifrån men det har de inte fått av Migrationsverket. Myndigheten fanns på plats vid boendet under lördagen och fortsatte dialogen.

Enligt uppgifter var det på lördagskvällen fyra personer som inte hämtat ut nycklarna till sina rum och som var kvar på bussen. Under lördagskvällen kom polis till platsen.

– Bussen lämnade i natt. Sent i går kväll kom polisen ut och pratade med personerna som satt på bussen och under natten har de gått in på sina rum, säger Guna Graufelds när vi talar med henne på söndagen.

Under söndagsförmiddagen meddelade en av de asylsökande i en intervju med P4 Radio Jämtland att han och de andra asylsökande skulle bryta ut i hungerstrejk om de inte hörsammades. Dessa uppgifter var emellertid inget som boendet eller Migrationsverket märkte av. Senare kunde Guna Graufelds konstatera att protesterna var över.

– Vi har ju varit där under hela dagen för att finnas tillgängliga för att svara på frågor och känna sig så välkomna som möjligt, säger hon.

Under natten mot söndagen lämnade bussen Krokströmmen och alla asylsökande har flyttat in på boendet.

På bilden syns den buss som transporterade de 26 asylsökande till Krokströmmens vildmarkscamp.

Läs mer:

Asylsökande sov på bussen i protest – evakuerade från Västmanland

Asylsökande vägrade kliva av buss i Krokströmmen – läs allt om händelseutvecklingen i vår direktrapportering

Annons