Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avies vd: "Inga kommentarer"

Det estniska flygbolaget Avies vd, Allan Soll, svarar på kritiken som framfördes en artikel i LT förra veckan, där flera piloter uttalade sig anonymt, och riktade kritik bland annat mot bolagets säkerhet.

"Vi har aldrig tidigare kommenterat och kommer inte kommentera spekulationer som gjorts av någon person. I slutet av 2014 hade vi uppsägningar inom företaget och vi sympatiserar med de människor som friställdes. Vi önskar dem all lycka under dessa svåra tider."

Så svarar Avies vd, Allan Soll, på en fråga från Tidningen Härjedalen om förra veckans kritik från bolaget egna piloter. Där sa bland annat en pilot, som vill vara anonym, att denne inte skulle låta sin egen familj flyga med flygbolaget. En annan pilot utryckte det som att det börjar bli bättre, att den "ryska" mentaliteten börjar försvinna.

"Det vore orättvist mot våra underhållstekniker och piloter att säga att de har en viss mentalitet eller liknande. Vi är stolta över vårt arbete som ett sant europeiskt flygbolag. Våra anställda och piloter kommer från olika geografiska regioner och etniska bakgrunder." Det är Allan Solls svar på frågan vad han tror piloten menar med rysk mentalitet.

Vd:n skriver också i sitt svar via mejl att Avies har varit föremål för en allmän oro när det gäller flygsäkerheten. Enligt Allan Soll har bolaget genomgått flera revisioner och schemalagda kontroller den senaste tiden och uppfyller alla säkerhetskrav som ställs på europeiska flygbolag av EU:s flygsäkerhetsmyndighet, EASA.

Flygplatsen i Sveg har tappat cirka 1000 passagerare under 2014 och flera initierade källor som TH pratat med menar att det är direkt kopplat till den oro som finns över säkerhetsbrister hos Avies. Nu har bolaget vunnit Trafikverkets upphandling för flygtrafiken mellan Sveg och Arlanda fram till 2019. Samtidigt som Härjedalens kommun rekommenderar sina politiker och tjänstemän att inte flyga med bolaget.

"Varför Härjedalens kommun valt att agera på det sättet är inte klarlagt för oss. Att antalet passagerare minskat är ett direkt resultat av den typen av handling", skriver Alla Soll i ett mejl och påpekar att 2013 var ett rekordår för flygplatsen. Då ökade antalet passagerare med cirka tusen personer jämfört med året innan.

På frågan om hur flygbolaget ska försöka vinna tillbaka härjedalingarnas förtroende får inte tidningen något riktigt svar.

"Vi är fortfarande optimistiska för 2015 och strävar efter att få fler passagerare genom ett nära samarbete mellan kommunen och Avies. Vi har också planer på att använda ett större flygplan om passagerarsiffrorna kräver det", skriver Allan Soll.