Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckedal inleder samarbete med Makedonien

/
  • Bäckedahls rektor, Abbas Khanahmadi (till höger) och den makedonske parlamentsledamoten Hari Lokvenec (S) underteckar ett

Bäckedahls rektor, Abbas Khanahmadi och den makedonske parlamentsledamoten Hari Lokvenec (S), undertecknade på torsdagen ett "Letter of Intent". Syftet är att folkhögskolan ska bidra med utbildning om demokrati och mänskliga rättigheter Makedonien.

Annons

– Det är folkbildningens viktigaste uppgift, att förstärka demokratin och jobba med mänskliga rättigheter, säger Abbas Khanahmadi, rektor på Bäckedal. Under dagen har han visat Hari Lokvenec runt på Bäckedals folkhögskola i Sveg. Hari Lokvenec, som är oppositionspolitiker och socialdemokratisk parlamentsledamot i Makedonien, har också berättat om den politiska situationen i sitt land och deltagit i en diskussion om hur ett samarbete för att stärka mänskliga rättigheter och demokrati kan se ut.

– Det har varit mycket värdefullt att se vilka resurser som finns här på Bäckedal och vilken kunskap skolan kan erbjuda oss, säger Hari Lokvenec.

Socialdemokraterna i region Jämtland Härjedalen har ett samarbetsprojekt med systerpartiet i staden Prilep i södra Makedonien. Inom ramen för det har Hari under veckan besökt bland annat regionfullmäktige, SSU och Länstidningens ledarredaktion. Nu är tanken att han också ska kunna blir en länk för Bäckedal till skolor och andra utbildningsorganisationer i Makedonien. Därför undertecknades ett så kallat "Letter of Intent" på torsdagen, som ett steg mot ett fördjupat samarbete i framtiden.

– Det här är ett eget projekt. Vi har också planer på att starta ett samarbete med Kosovo, säger Abbas Khanahmad.

Nu går Bäckedals folkhögskola vidare genom att söka projektpengar. Det går att göra i olika fonder, bland annat inom EU.

– Vi har tagit det första steget. Nu ska vi undersöka möjligheten att komma vidare, säger rektor Khanahmadi.

Annons