Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnvänligt detektivmys i "LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra"

/
  • Två italienska släkter reser till Valleby för bröllop. Men diamantdramatik uppstår och LasseMajas detektivbyrå får rycka ut igen.

De senaste åren har LasseMaja regelbundet återkommit med ett nytt äventyr. Vi har nu kommit till film nummer fyra totalt, och mina gamla omdömen står sig även efter att ha avnjutit detta senaste alster.

Annons

Upphovsmännen har hittat en färgglatt trevlig ton i sina matinéartade detektivhistorier, vilka avhåller sig från att snöa in på onödigt komplicerat vuxengagg och lägger rafflet på en barnvänligt kulig nivå. Dock kan jag tycka att det blir lite väl mycket överspel på vissa fronter för att det ska vara helt lyckat.

Den här gången utgör en jättediamant filmens nav och motor. Stella Nostra är dess namn, och när caféägaren Dino och hans Sara ska gifta sig flyttar plötsligt deras respektive gangsterfamiljer med tillhörande gamla groll över stenen i fråga till Valleby. Hela tjocka släkten är nämligen närvarande inför det stundande bröllopet, och med sig i bagaget har de Stella Nostra. Det bär sig dock inte bättre än att diamanten spårlöst försvinner från ett kassaskåp, och då hamnar till råga på allt Lasse och Maja högst upp på listan över misstänkta.

Utöver detta adderar man även lite tjall på linjen, modell Romeo och Julia-light för kärleksparet, men detta drama står precis lika mycket i periferin som Tomas Norströms snälle polis. I stället bjuda man denna gång på idel gangsterskoj när Lasse och Maja jagas av familjernas klantiga hantlangare. Roligt, tycker säkert målgruppen medan vi vuxna kan uppskatta att se folk som Jarmo Mäkinen från "Jägarna" och Johan Falk-tuffingen Jens Hultén driva med sin respektive hårdingsimage på plats i en sagoparfymerad nutidsidyll.

Annons