Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsbrandmän i hela Sverige hoppas att Jämtland kan påverka kritiserat löneavtal

Idag på förmiddagen håller presidiet för Räddningstjänsten Jämtland ett krismöte om hur massuppsägningarna bland deltidsbrandmännen kan stoppas. Initiativet har fått stor respons från brandmän i hela landet.

Annons

Vi talade med Ida Asp, ordförande för direktionen Räddningstjänsten Jämtland.

Det nya centrala löneavtalet har fått stark kritik från deltidsbrandmännen. I Jämtlands län är det 50 anställda som sagt upp sig den senaste tiden. Många av dem anger att besvikelsen och missnöjet med löneavtalet är orsaken. Framför allt ifrågasätts att Ob-tilläggen tas bort. Enligt deltidsbrandmän i Stugun innebär det att lönesvillkoren försämras, eftersom de flesta bränder inträffar på kvällar och helger.

Räddningstjänsten Jämtlands 1:e vice ordförande, kommunalrådet Göran Bergström i Strömsund (S), har tagit initiativ till träffen med presidiet idag. Han uttrycker ett starkt missnöje över resultatet av avtalsförhandlingarna, där arbetsgivarsidan företräddes av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

–Räddningstjänstens ägarkommuner uppmanades att sitta stilla i båten och det gjorde vi. Men nu när proppen gått ur botten - då måste vi agera, säger Bergström. Deltidsbrandmän från hela Sverige har den senaste vecka ringt honom och uttryckt förhoppningar över det jämtländska politiska initiativet i frågan.

Läs mer:

Räddningstjänstförbundet: Värsta scenariot håller på att bli verklighet

Deltidsbrandmän kräver nytt avtal

Fler deltidsbrandmän säger upp sig i protest

Insändare: Stå upp för deltidsbrandmännen

Ledare: Petter Bergner: Samhället får inte förlora deltidsbrandmännen