Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens och Bergs kommuner vill bilda gemensamt bolag och nämnd

Härjedalens och Bergs kommuner har ställt sig positiva till att inleda en förstudie om att bilda ett gemensamt VA- och renhållningsbolag, en gemensam miljö- och byggförvaltning och en gemensam miljö- och byggnämnd.

Annons

– Det främsta syftet med gemensamma verksamheter är att en större verksamhet ger större möjligheter till effektivisering och specialisering. Erfarenheter från andra kommuner som gjort sammanslagningar av verksamheter i bolag eller gemensamma förvaltningar tyder på att en större verksamhet underlättar kompetensförsörjning och personalförsörjning, säger Ralf Westlund kommunchef i Berg i ett pressmeddelande.

Ralf Westlund, kommunchef Bergs kommun.

– Vår bedömning är att bolagsform är den mest lämpliga verksamhetsformen för VA- och renhållningen. Majoriteten av de kommuner som har gemensamma verksamheter inom VA- och renhållning väljer bolagsform. För verksamheterna inom miljö- och bygg bedömer vi att en gemensam nämnd och förvaltning är den bästa formen. Vi anser att det finns fördelar med att bedriva två samverkansprojekt parallellt. Diskussionerna om var verksamheterna ska ha sitt huvudsäte och vem som är vinnare på förändringarna kan då hanteras på ett smidigt sätt. VA och renhållningen har ett nära samarbete med miljö- och byggförvaltningarna och ser en fördel om det framtida gemensamma bolaget har en förvaltning att jobba med, säger Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen.

Gunnel Gyllander kommunchef Härjedalen

Härjedalens kommun föreslås ansvara för utredningen av gemensamt VA- och renhållningsbolag och Bergs kommun föreslås ansvara för utredningen av gemensam nämnd och förvaltning inom miljö- och byggverksamheten. En styrgrupp bestående av kommunstyrelsernas ordförande och vice ordförande, oppositionsråd och kommuncheferna i de båda kommunerna bildas.

– Vi ser positivt på det här samarbetet, som små kommuner måste vi rusta oss för att möta framtiden. Det här är ett sätt att säkerställa kompetensförsörjningen och också hitta ekonomiska vinningar, säger Therese Kärngard, kommunalråd i Berg.

Anders Häggkvist, kommunalråd i Härjedalen håller med.

– Våra kommuner har mycket gemensamt och flera områden som gränsar till varandra. Så ett samarbete känns naturligt.

–––

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android!

Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdI

Länk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N

Annons