Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runsten ska berätta om när fibern kom till Röjan – nu behövs bara en expert

Johan Clarholms nya projekt är att göra en "äkta" runsten som berättar om den historiska händelsen. Stenen finns på plats, nu saknas bara en runskriftsexpert.
– Det ska vara ordentligt gjort och inget halvmesyr, menar Johan.

Annons

Johan Clarholm vid stenen som är tänkt att bli en ny runsten. I bakgrunden järnvägshuset i Röjan som han ägnat flera år till att rusta upp.

Det var 2013 som man i byarna Röjan och Böle gick ihop och anslöt över 90 hushåll till fibernätet. Nu vill Johan Clarholm som äger två hus i Röjan berätta om händelsen genom att använda en sten som hittades i grävningen till att göra en runsten med historien.

– Runstenar gjordes normalt för att hylla någon som rest långt eller dött ärorikt historiskt. Sedan finns det stenar som berättar om viktiga händelser också, som den på Frösön om jag förstått det rätt (f. ö. Sveriges nordligaste runsten, förf. anm.). Och det är ju vad detta är - en historiskt viktig händelse för byn, berättar Johan Clarholm som äger två fastigheter i Röjan.

Han kom till Röjan för drygt 20 år sedan efter att ha köpt ett hus kronofogden auktionerat ut. När det nedgångna och nedlagda stationshuset vid Inlandsbanan skulle säljas köpte han även det och har under flera år nu rustat upp det till ett trivsamt stationshus med tidstypiska detaljer från 1900-talets tidigare hälft.

Johan har rustat upp stationshuset och bland annat letat rätt på gamla foton och tidningsartiklar. Lennart Mattssons artikel om Röjan som skrevs för drygt 20 år sedan är förstås lite speciell.

– Fönstrena var barrikerade för det var inte en glasruta hel i huset, elen var dålig och allt trasig eller förfallet. Det har tagit flera år att rusta upp men det positiva är att man inte behövt något gymkort, skrattar Johan.

Han har hållit på med fordonselektronik hela sitt liv och när Johan inte fixar huset skruvar han på sina traktorer. Husen har han klätt i solceller och det är något Johan tänkt använda till runstenen också, när han får den färdig.

– Det enda jag inte vill ha autentiskt som de såg ut är att jag vill sätta ett par LED-lampor som drivs av solcellerna på stationshuset så att man kan se ordentligt även när det är mörkt.

Problemet är att även om han läst på en del om runor och runstenar känner Johan att risken för att det blir små fel är för stor och att han därför gärna vill ha hjälp av någon som verkligen kan runor.

Johan visar ett exempel på hur runstenen skulle kunna skrivas.

– Man vill ju inte att någon "messerschmitt" ska komma och säga att det är fel någonstans. Att man stavat fel eller blandat runor från alfabetet med 16 tecken och 24 runorsalfabetet eller att drakhuvudet inte är rätt. Jag är ju bara en amatör och därför skulle jag vilja ha hjälp av någon som kan guida mig, säger Johan som även planerar att göra en liten skylt med texten på svenska så att ingen tror att den näst nordligaste runstenen i Sverige skulle stå utanför järnvägsstationen i Röjan.

Förhoppningen är att runstenen står färdig till nästa sommar. Känner du någon som är expert på runskrift eller tror att du själv är duktig nog? Hör av dig så hjälper vi dig komma i kontakt med Johan.

Annons