Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Tidningen Härjedalen blickar tillbaka på 2015 - juli till december

/
 • 6 juli 2015. Jessica Persson från Hede slutade som överlägsen vinnare i Krokom 3-dagars, en folkracetavling som hon vunnit flera gånger tidigare.
 • 8 juli 2015. Stora förändringar väntar äldreomsorgen och redan i somras presenterade socialförvaltningens ledning vad som är på gång. Flera äldreboenden görs om till renodlade trygghetsboenden, vilket väckt stora protester från flera byar runt om i Härjedalen, och även från fackliga representanter. Beslutet klubbades igenom fullmäktige senare under hösten när budgeten för 2016 antogs.
 • 24 juli 2015. Två medelålders män och en sexårig pojke omkom i en kanotolycka ute på sjön Rogen. Alla tre var danska medborgare och var ute på en veckas kanotfärd i området.
 • 19 juli 2015. Runt 2500 kom för att se Doug Seegers när han besökte Hedes folkpark i sommar. Många gick all in och tog på sig både cowboyhatt och westernkläder.
 • 11 augusti 2015. På drygt 700 meters höjd ligger vad som med stor sannolikhet är en av Sveriges högst belägna loppisar, kanske den allra högsta. Vägen går från Sörvattnet, norr mot Tännäs, och efter någon mil i byn Mälen, en tidigare levande fjällbondeby, har Eva Dahl och Göran Persson ordnat loppis i ett uthus på Evas barndomsgård.
 • 28 augusti 2015. Marcus Myhr kom tillbaka till Hede under Härjedalens pridevecka i slutet av augusti. I Hede växte han upp som Maria och under sin föreläsning om spelkultur så berättade också Marcus om resan som lett fram till att han ny bytt kön.
 • 2 september 2015. Härjedalens kommun polisanmälde inte ett misstänkt våldtäktsförsök på ett äldreboende i kommunen. Och mannen som försökt krypa upp i kvinnans säng flyttades inte från boendet. Kvinnan upplevde stor oro och ångest efter händelsen när hon tvingades möta mannen i korridoren varje dag. IVO tog upp ärendet och kritiserar kommunen för brister i dokumentationen av händelsen.
 • 24 september 2015. Träbjörnen i Sveg har nickat till, kunde TH avslöja. I september beslutade så kommunen att den skulle få ett hakstöd. Vad som händer med den i framtiden är oklart, men kostnaden för att bygga ett tak, som skulle hindra fukten från att tränga in i björnen är drygt en miljon kronor. Att riva den skulle kosta ungefär hälften så mycket.
 • 28 september 2015. Lillhärdals IF gick som tåget genom fotbollens division 4 och stod till slut som seriesegrare, efter vinst mot Bräcke på bortaplan. Till stor glädje för laget och byn.
 • 5 oktober 2015. Även hovrätten friade de fem härjedalingar som åtal-ats för grovt jaktbrott, efter att ha gripits i maj 2012 i gränstrakterna mellan Lillhärdal och Mora.
 • 5 oktober 2015. Henning Mankells död blev en världsnyhet. Han återkom som krönikör i början av året och den sista krönikan han skrev för TH handlade om en bok han inte fick låna på folkbiblioteket i Sveg, men som hans pappa fixade åt honom. Sorgen och saknade är stor, bland alla som älskade hans böcker, bland vänner och bekanta, inte minst bland barndomsvännerna från Härjedalen.
 • 15 oktober 2015. Suget efter lokalproducerad revy från Bruksvallarna var stort, revyn sålde slut på flera föreställningar. På bilden finns fyra hjältar från Härjedalen som utmärkt sig under året. Gissa vilka.
 • 22 oktober 2015. Det var många år sedan det fanns renar i skogarna sydost om Lillhärdal. Orsaken är att området tidigare klassats som reservbetesmark och att det dessutom funnits vargrevir där. Nu är reviret borta och marken har blivit ordinarie betesmark.
 • 4 november 2015. Gunnel Gyllander blir ny kommunchef i Härjedalen efter Inger Lagerqvist som slutade i våras. Det kunde TH avslöja några dagar innan det officiella beslutet fattades. Gunnel Gyllander kommer närmast från en liknande tjänst i Gagnef och har rötterna i Herrö men flyttar nu till sitt fritidshus i Olingdal.
 • 10 november 2015. Motståndet mot den planerade nationalparken i området Vålådalen-Sylarna-Helags hårdnar i Ljungdalen. Det dialogmöte länsstyrelsen inbjöd till i november visade på påtaglig skepsis och uppenbart missnöjd bland de många som kommit dit.
 • 17 november 2015. Första avsnittet av den holländska julshowen
 • 10 december 2015. Årets lucia i Härjedalen blev 16-åriga Prasamsa Aryal från Sveg.
 • 16 december 2015. Jesper Persson från Sveg fick ta emot kommunens idrottstipendium för sina insatser i löp- och längdspåret. Han tog flera individiuella medaljer i USM i längd och vann både Lidingöloppet och terräng-SM i löpning, här från spurten i terräng-SM. Idrottspriset gick till Tauno Haapamaa, huvudtränare i Härjedalens simklubb, för sitt arbete med klubben unga talanger som tagit flera medaljer och hör till de bästa i Norrland i sin åldersklass.
 • 16 december 2015. Skakade grannen Ruth Wiik efter det som först misstänktes vara ett mord i Ytterhogdal. En ihjälslagen 38-årig man hittades i Ruths grannhus på förmiddagen. En 34-årig man sitter nu häktad misstänkt för dråp. Han har medgett misshandel och vållande till annans död. Ingen av de inblandade kommer från orten.

Här fortsätter TH:s årskrönika i bilder 2015

Annons
Annons