Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Veckans härjedaling Britt Ellenius har vackraste katterna i världen

Drömmen om en teaterkarriär i länet gick inte i uppfyllelse. Nu har Britt Ellenius i stället satsat på en framgångsrik karriär som uppfödare av rasen Sibirisk katt hemma i Ljungdalen. Nyligen blev en av hennes uppfödda katter utsedd till världens vackraste katt.

– Då blev det total glädjeyra. Jag var själv nere på utställningen World Winner Show i Malmö och fick uppleva detta. Helt fantastiskt roligt.

När hon för ett antal år sedan flyttade från Uppland till Ljungdalen där hennes föräldrar hade fritidshus, var det en fortsatt bana inom teatern hon hade hoppats på.

– I Uppsala fanns det ju hur mycket teaterliv som helst och det trodde jag det skulle finnas även här. Jag tog helt enkelt bussen till Östersund för att se om det fanns någon roll för mig. Men där fanns ju ingen teaterensemble då. Jag fick vända hem till Ljungdalen och hitta på något annat att göra. Som inbiten kulturarbetare var det inom den skapande sektorn som Britt Ellenius ville verka.

– Men för att klara uppehållet var det ju till att ta de jobb som fanns. Jag jobbade i affär och inom turismen. En kontakt med bygdens kantor Lena Moen ledde dock till ett kulturprojekt med teater och musik som tema och turné i länet.

Under 1990-talet var Britt Ellenius även en av initiativtagarna till de sju kulturfestivaler som ordnades i Ljungdalen.

– Det var mycket arbete med festivalerna som inte minst innehöll många seminarier. Det hade varit roligt att dra igång festivalerna igen. Det är viktigt att olika kulturyttringar får konstbefrukta varandra. Kultur i alla former är något viktigt och lyfter många människor. Tyvärr når inte kulturen ut till alla människor i dag.

Det blir nästan ett brandtal hemma i köket i Ljungdalen när Britt Ellenius går loss om kulturens betydelse.

– Jag brinner för det som är kreativt, förklarar hon.

Efter flera års olika kulturprojekt har hon alltså numera kattuppfödning som sin nya hobby.

– Jag är uppväxt på en bondgård och lärt mig tycka om djur. När jag var liten fick jag en egen katt som betydde mycket för mig. Vi hade också katt när vi flyttade hit. Att djurintresset skulle leda till uppfödning av just rasen Sibirisk katt har sin egen historia.

– Vår son blev jätteallergisk mot den bondkatt vi hade. Då fick jag nys om att Sibirisk katt inte orsakade allergiska besvär. I Skellefteå fick vi tag i en hankatt som importerats från Ryssland. Den hette Maltcheck. Men vi hade då inga planer på egen uppfödning.

En utställning i Östersund gav dock blodad tand.

– Vi kunde ingenting om kattutställning men Maltcheck fick pris och många lovord. På en utställning i Bollnäs blev Maltcheck senare Best in Show.

– Då insåg jag att det här var något kul och spännande. Då föddes tanken på egen uppfödning. I dag är Britt Ellenius en etablerad uppfödare och arbetar hårt med att få de bästa generna i sina kullar. Hon har köpt in sibiriska katter från bland annat Ryssland, Slovakien och Italien.

– Jag vill föda upp traditionella sibiriska katter och vill hålla min röda tråd i aveln. Det är mycket arbete, men jätteviktigt för mig.

Att avelsarbetet lyckats gav den stora kattutställningen World Winner Show i Malmö nyligen ett kvitto på. Det var världens största kattutställning med närmare 2 000 katter från 29 länder. Där blev honkatten SC S*AmiliiSibiri’s Prinzessin Glorina, som till vardags lystrar till namnet Sivan, utsedd till världens vackraste katt. Den ägs av Sören och Susan Kedert i Norberg, men har fötts upp av Britt Ellenius.

– De har flera katter från mig, så det här var jätteroligt. Jag ställde även ut en egen katt som blev Supreme Champion. Utställningen blev därför en fantastisk upplevelse.

Efter de senaste framgångarna går nu avelsarbetet vidare.

– Liksom hundar är de otroligt sällskapliga katter, men kräver också mycket stimulans. Våra katter följer gärna med oss på fjällutflykter. Då går de i koppel.

Britt Ellenius har nu en ny kull med fem ungar som så småningom ska få nya ägare. En av kattungarna får sitt nya hem i Skottland. En av ungarna behålls för den fortsatta aveln.

Nästa stora utmaning blir World Winner Show i Wien nästa höst.

– Man är väl lite nördig, men vi har redan bokat hotellrum.

Vill du se fler bilder på Britts katter? Surfa in på vår webb, www.tidningenharjedalen.se