Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de nya lagarna som börjar gälla på lördag – så påverkas du

Varningsmeddelanden direkt till din telefon, åldersgräns på e-cigaretter och enklare att byta efternamn – det är bara några av de nya lagar som börjar gälla från och med lördagen den 1 juli.

Annons

Lördagen den 1 juli börjar en rad nya lagar och regler gälla.

Här är de viktigaste nya lagarna som börjar gälla den 1 juli:

Varningsmeddelande direkt i mobilen:

Från och med den 1 juli kommer SOS Alarm att kunna mass-meddelande till folk som befinner sig inom områden där det är ett större tillbud. Tidigare kunde varningsmeddelande bara skickas till fasta telefoner och till mobiltelefoner som var registrerade i det aktuella området.

Värnplikten återinförs:

Efter sju års frånvaro är nu den allmäna värnplikten tillbaka. Detta beslutade regeringen i början av mars och innebär att tuseltals ungdomar, både män och kvinnor, kommer kallas till mönstring.

Tuffare straff för vissa våldsbrott:

Minimistraffet för flera olika typer av brotts höjs. Minimistraffet för grov misshandel höjs till exempel från ett års fängelse till ett år och sex månader och straffet för grovt olaga hot från sex till nio månader. Även straffen för grovt olaga tvång, grovt rån och könsstympning höjs.

Det blir lättare att byta namn:

En ny lag om personnamn börjar gälla. Den innebär att det blir enklare att byta för- och efternamn samt att man kan göra det flera gånger. Barn kommer inte längre automatiskt få ett efternamn vid födsel eller adoption utan alla efternamn ska nu fås genom en ansökan.

Två andra nyheter är att man kan ta ett dubbelt efternamn samt att alla ska kunna byta till något av de efternamn som har minst 2 000 bärare.

Lättare att visselblåsa:

Även de som arbetar i ett privat bolag inom vård, skola och omsorg omfattas av meddelarskydd. De har alltså nu rätt att berätta om missförhållanden utan att den som driver verksamheten får efterforska källan.

Åldersgräns på e-cigaretter införs:

E-cigaretterna måste nu förses med hälsovarning, informationsblad samt innehållsförteckning. Man måste även vara 18 år för att få köpa dem.

Utse själv en gode man:

Nu får alla själva bestämma vem som ska sköta deras ekonomi och andra personliga angelägenheter om man, på grund av ålder eller sjukdom, inte själv klarar av det. Regeringen kallar det för "framtidsfullmakt".

– En framtidsfullmakt stärker din rätt att själv bestämma vem som får fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på regeringens hemsida.

Ökad delaktighet för patienter inom psykvården:

De som vårdas inom den öppna tvångsvården kommer från och med den 1 juli att få vara mer delaktiga i sin egen vård.

Annons