Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga dricker under valborg – här är polisens tips till tonårsföräldrar

Under helger, högtider och festivaler är det fler unga än vanligt som dricker. Eftersom alkoholkonsumtion ökar risken för att unga utsätts eller begår brott, som misshandel eller våldtäkt, går polisen nu inför valborg ut med råd till tonårsföräldrar.

Annons

Många ungdomar dricker alkohol under valborg.  Som tonårsförälder gäller det enligt polisen att vara tydlig med att det inte är okej att dricka förrän vuxen ålder.

”Att enas om gränser kring alkohol hjälper tonåringar att stå emot och det blir även lättare för äldre syskon att säga nej” skriver polisen på sin hemsida och påminner om att langning är ett brott med fängelse i straffskalan.

Enligt polisen spelar du som förälder en viktig roll och här nedan följer sex råd om hur du pratar med ditt barn om alkohol:

• Prata med ditt barn för att få en uppfattning om hens attityd till alkohol.

• Var tydlig med att alkoholkonsumtion före vuxen ålder inte är okej. Det ökar chanserna för att ditt barn står emot alkohol.

• Tänk på att langning även sker via sociala medier som Facebook och Instagram.

• Var uppmärksam på vilka personer som ditt barn umgås med. Både i den fysiska vardagen och på nätet.

• Ha koll på vad ditt barn har på rummet.

• Prata med ditt barn om vad hen kommer köpa för sina pengar.

Innan ett festtillfälle som valborg gäller det enligt polisen att du som förälder vågar sätta gränser. Köp absolut inte ut alkohol till ditt eller andras barn. För att få bättre koll bör du också prata med andra föräldrar i samma situation. Då kan du till exempel få reda på om det är föräldrafritt hos någon av ditt barns kompisar.

Prata med tonåringen om hens planer för kvällen, vad som är bra att tänka på och vilka risker som finns. Berätta också för ditt barn att hen ska göra följande om något tråkigt händer:

1. Ring hem.

2. Kontakta en annan vuxen.

3. Ring polisen.

Under festtillfället gäller det enligt polisen att du som förälder är tillgänglig. Var nåbar på telefon och beredd på att åka och hämta barnet.

Ett annat tips är att delta i föräldravandringsgrupper. Att vuxna finns ute bland ungdomar bidrar enligt polisen till ökad trygghet och minskat drickande.

Källa: Polisen

Läs också:

Här har flest langningar anmälts i länet

Annons