Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens uppmaning inför midsommartrafiken: ”Undvik rattsurfandet, låt mobilen ligga”

Midsommarhelgen är en av de värsta trafikhelgerna på året. Trafikpolisens tf gruppchef Jimmy Norberg vill uppmana till försiktighet.
– Undvik rattsurfandet, låt mobilen ligga, skippa det där sms:et eller Facebook för det händer olyckor då, säger han.

Annons

Enligt statistik från Transportstyrelsen som Motormännen har granskat skadades i genomsnitt 285 personer under midsommarhelgen perioden 1995–2015 (polisrapporterade trafikolyckor). Under samma period omkom det i genomsnitt fyra till åtta personer per år. Torsdagen är traditionellt midsommarhelgens mest olycksdrabbade dag.

– Flest olyckor sker där det är mest trafik, men många av de allvarliga olyckorna under en normal midsommarhelg inträffar på mindre vägar i glesbygden. Det är därför omöjligt att förutsäga var olyckorna kommer att ske – det är som att kasta ut en näve grus på en karta. Jag hoppas även att många trafikpoliser syns ute på vägarna. De har en lugnande effekt och det kan förhoppningsvis hålla nere antalet olyckor, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Premium: Här är de mest dödliga vägarna i din kommun – vi har listan över alla dödsolyckor

I Jämtlands län kommer det att vara trafikpoliser i tjänst under midsommarhelgen. Men de måste prioritera bort trafiken om det sker andra händelser.

– Det är ju allmänt känt att vi jobbar med bemanningen, men vi kommer att ha trafikpoliser i tjänst under hela midsommarhelgen, men är det så att de behövs på annat håll så kommer vi att rycka ut på andra jobb, säger Jimmy Norberg, tf gruppchef för trafikpolisen i Östersund som numera organiseras under bf/igv 7 (brottsförebyggande och ingripande verksamhet).

Jimmy Norberg har framförallt tre uppmaningar till alla som ska ge sig ut i midsommartrafiken: Kör nykter, använd bilbälte, håll hastigheten.

– Tänk även på den relativa hastigheten, även fast det står hundra på skylten så kanske det inte är hundra du ska hålla, för att du kanske har dåliga däck på bilen eller det regnar väldigt kraftigt, säger Jimmy Norberg.

Han vill också uppmana trafikanterna att hålla avståndet till framförvarande fordon.

– Ligger du alldeles för nära så har du inte en chans att stoppa om framförvarande bil måste bromsa.

Jimmy Norberg tycker också att det är viktigt att den som kör är utvilad, tar paus med jämna mellanrum och att det finns gott om tid så att det blir någon stress.

– Och se till att undvika rattsurfande, låt mobilen ligga, skippa det där sms:et eller Facebook för det händer olyckor då, säger han.

---------

De farligaste vägarna i midsommartrafiken enligt Motormännen: E20 Göteborg – Laxå, E4 Hudiksvall – Sundsvall, E22 Malmö – Norrköping, E45 Göteborg – Östersund, E14 Sundsvall – Östersund, E16 Gävle - Falun, 26 Halmstad - Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad - Mora, 50 Örebro - Borlänge, 70 Enköping - Borlänge.

Jimmy Norberg är tf gruppchef för bf/igv 7 i Östersund (brottsförebyggande och ingripande verksamhet) där trafikpolisen numera ingår.