Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort teleavbrott i Härjedalen: Svårt att nå larmnumret 112

Härjedalen har drabbats av ett stort teleavbrott som påverkar både fast och mobil telefoni. Därför kan det just nu vara svårt att nå larmnummret 112 vid en nödsituation.

Annons

Telias fasta och mobila nät har under måndagen drabbats av stora störningar i Härjedalen. Över 2100 kunder är i nuläget drabbade. Detta medför att det även är svårt att komma fram till SOS-alarm på 112 vid en nödsituation.

Med anledning av det stora teleavbrottet har räddningstjänsten aktiverat sina larmknappar på brandstationerna i Rätan, Ljungdalen, Funäsdalen, Hede, Vemdalen, Ytterhogdal, Lofsdalen, Lillhärdal och Sveg.

– Om man inte kan nå 112 på telefon för att larma räddningstjänsten kan man åka till brandstationen och trycka på en larmknapp på väggen. Det finns tydliga instruktioner om hur man går tillväga. När man tryckt på knappen larmas räddningstjänsten lokalt på orten och personal kommer till stationen, säger Sara Wickenberg, inre befäl på räddningstjänsten i Östersund.

På SOS-alarm har man under eftermiddagen varit i kontakt med Telia för att få en bild av hur telestörningen påverkar larmnumret 112.

– Störningarna i telenätet gäller i ett stråk från Ängersjö kyrka, öster om Älvros, och följer sedan väg 84 hela vägen mot norska gränsen, säger Fredrik Sjöberg på SOS-alarms pressjour i Stockholm.

Har man täckning med annan operatör än Telia på den aktuella sträckan går det att nå SOS-alarm oavsett, enligt Fredrik Sjöberg som ger en handfast rekomendation.

– Har man problem att nå larmnumret 112 ändå rekommenderar vi att man tar ut SIM-kortet ur mobiltelefonen och försöker igen.

Enligt Telia kan kunder förvänta sig problem i kommunikationerna ända in mot midnatt.

Annons