Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg körde på björn i Härjedalen – eftersök har inletts: "Ingen walk in the park"

På söndagen blev en björn påkörd av tåget vid Sveg i Härjedalens kommun. Polisen har kallat in särskilt utbildad personal för att leta rätt på den.

Annons

Enligt Börje Öhman, kommunikatör på polisens regionledningscentral, var det vid klockan tio på förmiddagen som tåget körde på björnen. Man vet inte om den är död eller hur pass skadad den är, men ett särskilt utbildat ekipage har kallats ut för att leta rätt på den.

– Det är ingen "walk in the park". En skadad björn, om han känner sig förföljd, då kan han gå till anfall, säger Börje Öhman.

Ekipaget måste vara minst tre personer, varav en som har hund med sig och en som har gevär för att kunna skjuta björnen. Det är heller inte alla hundar som klarar av att gå på en björn, berättar Börje Öhman.

Enligt honom är det möjligt att björnen faktiskt klarar sig trots smällen. Ekipaget har fått order om att återkoppla under dagen, men just nu är det alltså oklart hur det har gått.

– Läget är frågetecken just nu, säger Börje Öhman.

Tågtrafiken ska inte vara påverkad av kollisionen.

Uppdatering 14.46:

Polisen skriver att björnen nu har avlivats av eftersöksjägaren. Det var en fjolårshona som skadats så pass allvarligt i krocken att det inte fanns något annat alternativ. Björnen ska inte ha haft några ungar, eftersom den varit ung.

-----

Läs mer:

Man gripen för misshandel i Bräcke – misstänks ha slagit kvinna

Man kastade sten genom fönster i Hammarstrand – fullt upp för länspolisen under natten: "Intensivt"

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app

Annons