Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boktips: Julens symboler

Annons

Varför äter vi lussebullar och vad betyder kransen på ytterdörren? Vad gör julkryddorna för nytta och varför ger vi en julkärve till fåglarna?

Helen Egardt ställer sig frågan varför vi svenskar värnar så varmt om våra jultraditioner och utför samma saker år efter år när så få av oss är kristna. Hon menar att svaret kan finnas i julens symboler, att vi känner trygghet i att göra som det alltid gjorts. Författaren försöker i denna bok ge oss svar på ursprunget till symbolerna och våra urgamla seder, en del av dem har rötter långt tillbaka i sumerisk tid och överlevt till våra dagar.

Boken är uppdelad i 24 kapitel, alltså kan man använda den som en adventskalender och läsa ett kapitel om dagen fram till jul. Ett par exempel på innehållet: Kapitel 4 behandlar färgen röd och grön, som dominerarvid juletid. Rött symboliserar blod, synd och erotik och kopplas ihop med djävulen. Grönt symboliserar ungdom och grönskande hopp och det eviga livet.

”Den gröna färgen upplevs som lugnande, hoppfull och frisk, och tillsammans med den röda färgen livar det gröna upp i mörka decembertider”. Kapitel 18 handlarom risgrynsgröten. Traditionen att ställa ut ett fat gröt till tomten härstammar från julblotet, då det skulle offras till gudarna för att skördelyckan skulle bli bra. Fick inte tomten gröt så hämnades han och gården kunde råka ut för diverse olyckor.

Som läsare av denna trevliga julbok med korta, lättlästa kapitel får man många nya lärdomar om hur traditionerna uppkommit och fortfarande existerar.

Boktipsen kommer från biblioteken i Härjedalen

Annons