Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantasin flödade på skrivarworkshop

Konsten att kunna uttrycka sig i text är inte alltid så lätt och ibland behöver ungdomar en push i rätt riktning. Maria Flink Opoku vill hjälpa unga och ge dem de rätta verktygen för att kunna utveckla sitt skrivande.

Annons

I fredags höll Maria Flink Opoku, som arbetar med bland annat kreativt skrivande på Östersunds Kulturskola, en skrivarworkshop på biblioteket i Sveg för ungdomar mellan 12 och 19 år. Sju ungdomar fick under workshopen hitta inspiration genom olika övningar till kreativt skrivande. Fösta övningen, "falla fritt", handlade om att inte tänka för mycket och bara låta fantasin flöda.

– Jag vill hjälpa ungdomar att frigöra sin fantasi och få ner det i text, säger Maria Flink Opoku.

Hon hade planerat in olika övningar såsom "falla fritt", dikter, noveller och stafettskrivning.

Under skrivarworkshopen delade ungdomarna djupa tankar genom sina texter. Allt från en text om hur gud tittar ner på oss människor, till klimatet och jorden. Även roliga texter om självkänsla och livets gång fick många att dra på mungiporna.

– Alla har berättelser att frigöra och de väntar bara på att får komma ut, det spelar ingen roll, korta som långa texter, jag vill att de unga ska våga uttrycka sig utan någon spärr, säger Maria Flink Opoku.

Arvid Jönsson, Hilma Tullnérs och Wilma Liljedahl deltog på skrivarworkshopen på biblioteket i Sveg under fredagen.

Hon har jobbat med skrivarkonst i drygt femton år och Regional biblioteksverksamhet har ordnat så att hon åker runt till åtta olika orter i Jämtlands län och en av destinationerna var i Sveg.

– Detta handlar om att skapa positiva känslor kring skrivandet för ungdomar, säger hon.

Maria Flink Opoku har tidigare publicerat en diktsamling, varit redaktör för en bok och en tidskrift, samt skrivit 58 olika pjäser, små som stora. Nu berättar hon att nästa projekt är en barnbok med inspiration från Afrika.

– Någon gång under 2018 hoppas jag på att kunna ge ut en barnbok. Inspirationen har jag hittat från mina resor till Ghana och nu gäller det att finslipa så att jag kan nå mitt mål, säger hon.

Maria Flink Opoku lär ut hur du ska tänka när du skriver en text.

Annons