Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint björnbesök i Härjedalen

Härjedalen är ett av världens björntätaste områden. I veckan har dessa och världens största träbjörn fått ett riktigt finbesök av en släkting. Världens starkaste - och snällaste - björn, Bamse, fyller 50 år 2016 och det firar biblioteken i Härjedalen med en Bamsevecka.

Annons

Bamse på Härjedalens bibliotek

Många av oss har vuxit upp med de tecknade serierna om Bamse - världens starkaste björn, som han brukar kallas. Rune Andréassons tecknade björn och hans vänner tillhör Sveriges mest framgångsrika figurer för barn. I björnlandskapet Härjedalen var han naturligtvis välkommen för besök när det var dags för 50-årskalas.

Under vecka 39 har biblioteken i Härjedalen speciella Bamsedagar där man bland annat får leta dunderhonung och rita en egen serie.

– Farmor har gjort för många dunderhonung så barnen får hjälpa till och leta rätt på dem. Som tack för att de är så snälla får de varsitt armband med texten "snäll" på, berättar Erik Larsson på biblioteket i Sveg och poängterar att Bamse faktiskt inte bara är världens starkaste utan även snällaste björn.

Alla barn som letar dunderhonung får ett rött armband med texten

Dunderhonungen har hamnat lite varstanns i biblioteken så det gäller att leta noga. Samtliga bibliotek i Härjedalen har samma aktiviteter och man har också lagt fram Bamseböckerna extra tydligt.

– Vi har ringt runt till förskolorna så att de kunnat komma på detta och hittills har det varit gott om barn som varit här, säger Erik som dock inte verkar ha tänkt på att Bamse är en björn - Härjedalens landskapsdjur.

– Vi har inte informerat barnen om det men det kanske förskolelärarna gjort. Men det är ju roligt att han ju faktiskt också är en björn.

Bamsetemat pågår veckan ut, även fredag och lördag då det är öppet i Sveg, hemort för världens största träbjörn.

Erik Larsson på biblioteket i Sveg.

Annons