Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok vill ge människorna utanför normen upprättelse

/
  • EvaMärta Granqvist.   Foto: Embla Granqvist Hjulström
  • EvaMärta Granqvist (till vänster) berättade sin historia för Kerstin Weman Thornell, som är bokens huvudförfattare. Sedan bearbetade de tillsammans.   Fotograf: Gunnar Thornell.
  • Tidigare var EvaMärta Granqvist turistchef och fjällguide i Ljungdalen. Numera är hon verksam som konstnär och skribent i Skåne.   Fotograf: Gunnar Thornell
  • ”Just nu och för alltid – berättelsen om EvaMärta och Daniel” har fått många positiva läsarröstar.

Sorg, tomhet och ilska. Men också vackra minnen av en stor kärlek. Boken ”Just nu och för alltid – berättelsen om EvaMärta och Daniel” vill skildra psykvården inifrån, men också peka på alla människors lika värde.

Annons

"Hej, jag ska be att få hämta min makes obduktionsprotokoll. Vilken absurd mening. Min. Makes. Obduktionsprotokoll."

Allt började för sex år sedan. På julaftonskvällen reste EvaMärta Granqvist, tidigare turistchef och fjällguide i Ljungdalen, från Härjedalens fjällvärld till den skånska slätten. Där väntade en man hon lärt känna i ett forum på nätet för trädgårdsodling. Daniel, som mannen hette, verkade varm, ödmjuk och humoristisk, en bild som stämde väl när hon träffade honom i verkligheten. Han försökte aldrig gömma att han hade diagnosen Aspergers syndrom och var under utredning för ADHD. Han visade också tecken på sjukdomen schizofreni.

– Vi föll för varandra på stående fot. Det är lustigt, det var som om vi bara hade väntat på varandra. Daniel hade då levt ensam, mer eller mindre helt isolerad, på en gård i 20 års tid. Jag var separerad från den man jag har tre barn med och började bli trött på att skotta snö, säger EvaMärta som i dag är verksam som konstnär och frilansskribent i Skåne.

Men kärlekshistorien fick ett fruktansvärt slut. I december år 2010 tog Daniel sitt liv under en permission från den rättspsykiatriska avdelningen där han var inlagd sedan han drabbats av en djup psykos. Han var vid tillfället tungt medicinerad mot sin vilja. När den värsta chocken lagt sig kände EvaMärtha att hon både ville hylla sin man – och ge honom och alla andra människor som faller utanför samhällets normer, upprättelse. Hon berättar om hur många i hennes närhet, redan i början av deras förhållande, blev oroliga; hur vågade hon flytta ihop och gifta sig med en sådan som han?

– Men vad skulle kunna vara farligt med det? Människor är inte farliga bara för att de är annorlunda. De kommer alltid att finnas hur mycket samhället än stigmatiserar dem.

– Sedan fick jag se psykvården från insidan och kunde inte tro mina ögon. Den vård som Daniel erbjöds var ingen vård, det var förvaring. Daniel förvandlades från en handlingskraftig, intelligent, och snygg man till ett viljelöst vårdpaket på några månader.

EvaMärta inledde ett projekt där bland annat fotoserien "Vill du gifta dej med mej?" ingick. Härjedalsfotografen Marit Manfredsdotter förevigade EvaMärta när hon "gifte sig" med olika, förment udda personer. Därefter växte projektet och fotografen Åsa Abrahamsson tog vid. Bland andra porträtterades en cp-skadad man i rullstol, en gravt överviktig kvinna och en före detta narkoman. Tanken var att utmana våra fördomar; vem duger egentligen att gifta sig med? Utställningen visades bland annat i Östersund, Sveg och Hede. "Just nu och för alltid kan sägas vara en fortsättning på det projektet. EvaMärta berättade sin historia för författaren Kerstin Weman Thornell som fick ner den i ord.

– Först försökte jag skriva själv, men jag insåg snart att jag behövde hjälp. Det blev ett jättebra samarbete.

De vill synliggöra ett ämne som fortfarande är ganska tabubelagt och ge ett inifrånperspektiv från psykvården. Tanken är att boken ska leda till något mer än ett viktigt inlägg i debatten. EvaMärta och en kollega planerar att hålla föreläsningar inom psyk- och kriminalvården och rättsväsendet. Flera intresseorganisationer har visat intresse. Historien har också ett allmänmänskligt värde. Bakom torra noteringar i patientjournaler finns alltid – en människa.

– Jag vill visa på att alla människor har lika värde. Människor som betraktas som udda i samhället förtjänar också kärlek!

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Annons