Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips på sommarläsning: Rysliga böcker för lata dagar

Krim hör den svenska sommaren till, och deckarna bara rasar in. Ragna Fahlander, Anders Wennberg och Per Åhlin har tagit sig an några av dem.

Annons

Spännande om verkliga brott

Bodström & Lampers. Svenska brott. Bodenfallet. Norstedts

Pedagogisk och lättplöjd är första delen i en serie om svenska kriminalfall, skriven av en rutinerad duo.

Att journalisten Lampers redaktörar SVT-programmet Veckans brott där GW Persson grymtar fram vassa analyser ger en ledtråd till upplägget – med kartor och saklig prosa berättas om hur en 20-årig kvinna mördades i Boden för tre år sedan. Hennes kropp hittades styckad i skogen utanför Boden.

En unge man grips och häktas. Han nekar, men döms i tingsrätt och hovrätt. En hel del frågor återstår dock: Var det ett justitiemord? Och hur mycket av sanningen kom egentligen fram i domstolen?

Boken är som ett långt reportage, som varvas med kursiva stycken där brottsmålsadvokaten Bodström förklarar hur polisarbete och rättsprocess går till – nyttigt och intressant. Skulle funka bra som lärobok i rättskunskap, om det ämnet finns kvar på gymnasiet.

Ragna Fahlander

Deckare med mat som vapen

Tannie Marias recept på kärlek och mord. Sally Andrew. Norstedts

Författaren debuterar med vad som uppenbarligen är tänkt som en serie om Tannie Maria, en medelålders änka bosatt i Kapprovinsen, i Sydafrika.

När hennes matspalt läggs ner får hon i stället bli lokaltidningens samlevnadsexpert. Tannie Maria upptäcker att hon är en god lyssnerska, och mattänket dominerar fortfarande – hon kompar goda råd med recept som ska lösa människors problem.

Men så dör en brevskriverska som misshandlats av sin man. Tannie Maria vägrar vara passiv och lägger sig i polisutredningen.

Karaktärerna är platta och historian banal. Jag får ingen mersmak på greppet att använda matlagning både som problemlösning och som vapen i kampen för att få fram sanningen.

Men vi lever i matglada tider – ett tiotal recept är bonus i slutet av boken.

Ragna Fahlander

Uppföljaren fungerar alldeles utmärkt

Gabriella Ullberg Westin. Springpojken. Harper Collins

Debuten Ensamfjäril gav hon ut på lilla Hoi Förlag, Hudiksvallsbördiga Gabriella Ullberg Westin.

Då fick Harper Collins upp ögonen för henne och därmed har hon en helt annan organisation i ryggen med uppföljaren Springpojken. Även jag gillade debuten, och hon har god blick för småstaden och dess invånare även i denna roman om mordet på en ung kvinna under studentkvällen.

Johan Rokka är dock även här en smula schablonartad polis och skulle förmodligen ha stängts av från utredningen – om det hade varit verklighet. Nu är det dock fiktion och som sådan fungerar den alldeles utmärkt.

Ett stort plus är porträttet av den vilsne Eddie, en ung man på alldeles fruktansvärt glid – ett prov på riktigt bra författarskap. Ska vi tro på filmatisering med – tja, en annan hälsing huvudrollen? Peter Stormare som argsint Hudiksvallspolis vore väl nåt?

Anders Wennberg

Allt om Rebus är värt att läsas

Ian Rankin. Näbbar och klor. Modernista

John Rebus har hastigt och lustigt blivit känd som expert på seriemord. När London drabbas av ett antal mordfall där offren är vitt skilda vad gäller ursprung och samhällsklass, men där tillvägagångssättet är detsamma, då kallar man ned John Rebus från Edinburgh för att få en nystart och ett nytänk.

Det får man, fast kanske inte riktigt som man tänkt sig. Rebus är inte konsulttypen som rättar in sig i ledet, han är kriminalaren som går sina egna vägar och sätter upp sina egna regler. De är inte alltid samma som ledningens.

Modernista har gjort en omstart i utgivningen av Rankins romaner om Rebus. Detta är den tredje i ordningen och tidigare outgiven i Sverige. Obegripligt, alla Rebus-deckare är värda att läsas.

Per Åhlin

Riktigt ruskigt – och mycket spännande

Christian Unge. Saharasyndromet. Lind & Co

Jag hade bara hört talas om Unge tidigare och det kan vara vanskligt att ge sig in ett författarskap när tredje delen kommer. Å andra sidan hade Henning Mankell gett ut de två första i sin serie om Wallander innan jag halkade in på spåret, och det gick alldeles utmärkt.

Saharasyndromet känns mycket aktuell. Fem från Läkare utan gränser kidnappas i Sierra Leone, de är där för att kämpa mot ebolaepidemin när terrorister slår till. De förs genom djungel och öken mot ett okänt mål.

Det här är en ruskig historia, inte minst eftersom det är lätt att sätta sig in i de kidnappades situation, romanen växlar mellan dem och några av deras anhöriga i Sverige.

En väldigt bra thriller som ibland nästan känns som en dokumentär skildring. Några vändningar överraskade åtminstone mig ordentligt – ni vet de där ögonblicken då man måste lägga ner boken en stund och fundera. Utmärkt sommarläsning!

Anders Wennberg

Jordens undergång på stormpinad ö

Rädslans fångar. Anna Jansson. Norstedts

Juni i Visby. Vindarna kring Gotland når orkanstyrka, båttrafik och flyg måste ställas in. Politikerveckan i Almedalen får en dramatisk start då ung kvinna hittas mördad.

Ett gammalt deckardrottning-grepp är att låta hemska brott inträffa på insnöade herrgårdar eller tåg, ett sätt att begränsa kretsen av misstänkta. Anna Jansson stormdrabbade ö känns som ett led i den traditionen, speciellt som så många av de inblandade visar sig ha otippade kopplingar till varandra.

Det här är sjuttonde (!) boken i serien om polisen Maria Wern, och igenkänningsfaktorn är hög, med spännande intrig och sedvanligt flyt i språket. Mycket handlar det om Werns familjeliv som rymmer många komplikationer, och som även får kopplingar till en grupp människor som i hemlighet samlas för att invänta jordens undergång.

Ragna Fahlander

Kusligt övertygande och rappt

Eva Dolan. Döda talar inte. Modernista

En bil rammar en busshållplats. Den dödar två och skadar svårt en tredje. Tre män blir på olika håll i staden brutalt misshandlade till döds.

Alla offren är invandrare och fallen hamnar på kriminalarna Zigic och Ferreiras bord. De två och några få inlånade kollegor utgör enheten för hatbrott och deras främsta uppgift är att gjuta olja på vågorna, hatbrott leder till mer hat och fallen ska lösas och tystas ned. Går inte det första så ska i vart fall det andra ordnas.

Döda talar inte är andra romanen om Zigic och Ferreira. Kusligt övertygande, rappt berättat och tyvärr – väldigt realistiskt. Man läser gärna mer av Eva Dolan.

Per Åhlin

Bladvändare med gruvlig hämnd

Tiggaren. Sofie Sarenbrandt. Bookmark förlag

Sarenbrant säljer bra, och jag förstår varför. Det är alldeles nödvändigt att läsa vidare för att se hur det går – även om intrigen är snäppet för osannolik.

Det här är femte delen om kriminalinspektör Emma Sköld, och för mig funkade det att som nytillkommen läsare dyka rätt in i ett pågående händelseförlopp. Mycket som uppenbarligen planterats i tidigare böcker får nämligen sin upplösning, och det passar den som alltid vill veta hur det går.

Boken börjar med en minnesstund, en ung kvinna är död, men i bakgrunden spanar någon på de sörjande, mån om att själv inte bli sedd. Samtidigt faller Stockholms tiggare offer för en seriemördare.

Ragna Fahlander

Dyster polisduo på engelsk landsbygd

Bron. Stephen Booth. Forum

En kvinna hittas död under den gamla stenbron intill kyrkogården. Polisen gör märkliga fynd, en docka som liknar godsherren ligger på en sten, snaror hänger i skogen, och så hittas ännu en död. Frågan är om det finns kopplingar till earlens planer att anlägga parkeringsplats på gamla gravar, och vilken roll gammal folktro spelar.

Ben Cooper är tillbaka på jobbet efter ett personligt trauma, och Diane Fry som fått befordran till en större stad tvingas åter tillbaka till leriga Derbyshire.

Det här är fjortonde boken om denna duo, och jag börjar tröttna. Det är det svårt att hänga med i det myllrande persongalleriet och det dystra polisparet utvecklas knappt alls, varken som karaktärer eller i relation till varandra. Men nu finns det en liten nytändning på slutet.

Ragna Fahlander

Ryslig upplösning utan utredning

Mannen mellan väggarna. Emma Ångström. Piratförlaget

Hu! Denna välskrivna rysare gör att jag minns barndomens läskiga historier - ni vet, om någon som ligger under sängen och räcker ut en klolik hand, eller om bilen som stannar på en mörk väg, föraren går ur, och så dunkar det mot taket...

Här knackar det i väggen när Alva leker anden i glaset. Kort efter att hennes familj flyttar in i hyreshuset i Stockholm sker ett mord i byggnaden. Märkligt nog dröjer det två veckor innan maken hittar kvinnans kropp hemma i hallen. Alla är förbryllade. Var har kroppen varit gömd? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten? Samtidigt sker allt underligare saker. En hund hittas död på gatan och en stank sprids i huset.

Upplösningen är ryslig, och den polisiära inblandningen obefintlig

Ragna Fahlander

Tufft uppdrag, ny maffia

Roslund & Hellström. 3 minuter. Piratförlaget

En fristående uppföljare till 3 sekunder – Roslunds & Hellströms kanske mest gastkramande roman om infiltratören Piet Hoffman som tog sig långt in och långt upp i den polska maffians organisation i Sverige. När han avslöjades vände polisen honom ryggen och han dömdes i praktiken till döden från båda sidor.

I den här boken han har hamnat i samma uppdrag – nu som infiltratör för USA i den colombianska knarkmaffian. Efter en något seg start där alla förutsättningar ska dras och satelliter ställs in rätt börjar intrighjulen rulla. En amerikansk politiker kidnappas, svaret blir en dödslista där USA plockar maffialedarna en efter en och Piet Hoffman måste sätta allt på ett kort för att rädda sig och sin familj.

När den egensinnige kommissarien Evert Grens kliver in i handlingen blir det riktigt bra sommarläsning av det här också.

Per Åhlin

Läs även: "Det börjar med en bokuppslukande passion"

Fler recensioner finns att läsa här

Annons