Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boxning lockar till träning i Sveg

/
  • Kristian Trygg instruerar Tove Nystedt, som hänger med bonuspappan Tomas Stenvall på träning.
  • Lie de Keiser tränar inför sin första match på fyra år, Puck instruerar.
  • Pertida Aryal och Louise Wallberg, klasskamrater på Härjedalens gymnasieskola, kan inte träna på grund av sjukdom. Annars har de båda fastnat för boxningen.
  • Ett tiotal kom på onsdagskvällens träning.
  • Blott åttaåriga Tove Nystedt ger sandsäcken en riktig smäll.

Boxning är det senaste tillskottet i idrottsutbudet i Sveg. Sedan februari har den nybildade föreningen BK Delta kört träning, fyra gånger i veckan, i Norra skolans idrottshall.
– Det brukar komma mellan 10 och 20 personer varje gång, säger Puck de Keiser, huvudtränare.

Annons

Kvällen till ära är det Kristian Trygg som håller i träningen för gruppen på ett tiotal personer som anslutit på onsdagskvällen. Efter uppvärmning är det slagträning mot sandsäckarna som hänger mitt i idrottssalen, och kombinerad kombinations och styrketräning. Jobbigt är bara förnamnet. Tomas Stenvall är helt slut och då har halva träningspasset knappt gått.

– Men det här blivit bättre, när jag började i februari orkade jag knappt springa uppvärmningen, säger han i en andningspaus.

Varför började du boxas?

– Jag har alltid varit intresserad och när möjligheten dök upp här så ville jag vara med. Jag fastnade direkt, säger han.

BK Delta har tidigare haft träning i Ytterhogdal men nu har tränarparet Puck och Lie de Keiser valt att starta i Sveg i stället.

– Underlaget är för litet i Ytterhogdal. Vi hoppas få fler som vill komma och träna i Sveg där det bor fler personer, se Puck i en tidigare intervju med TH.

Än så länge verkar han få rätt. I Sveg har en ny boxningsförening bildats som nu har drygt 50 medlemmar.

– Det är mest vuxna som kommer och tränar, 18 år och uppåt. Många tjejer. Vi har några barn också men ser gärna fler, då kan vi också köra med särskilda barngrupper, säger Puck de Keiser som också skulle vilja ha fler träningstider, helst en egen lokal.

– Nu måste vi sätta upp sandsäckarna varje gång och vi kan inte ställa upp en ring. Och om vi är många på träningarna är det svårt att få plats, säger han. Vi har tittat på några olika lokaler men det verkar svårt att få till det.

Två av tjejerna som tränar regelbundet är Louise Wallberg 18 år gammal.

– Man får ta ut sig max på varje träning, det gillar jag, säger Louise.

Men själva boxningen då, vad tycker du om den?

– Det är kul, över förväntan. Och så är det ju alltid bra att kunna försvara sig, säger hon.

Annons