Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra för demokratiprocessen i Härjedalen"

/

Centerpartiets starke man Anders Häggkvist välkomnar att Folkpartiet avslutar diskussionerna om en majoritet med S och i stället sluter sig till allianspartierna i opposition.
– Nu blir det kanske en mer öppen demokrati, säger han.

Annons

Centern, Moderaterna och Folkpartiet har tillsammans 14 mandat. Nu går de in i opposition, efter att FP förra veckan meddelande att partiet avslutar diskussionerna om en politisk majoritet med S, V och Vox Humana.

Kommunen kommer att styras av en minoritet med 19 mandat i kommunfullmäktige. Alla dess förslag kan fällas om allianspartierna, Härjedalspartiet och SD röstar mot med sina sammanlagda 20 mandat.

– Det här kanske är bra för demokratiprocessen i Härjedalen. Hur det än är så har många beslut tidigare fattats av det socialdemokratiska repskapet, bakom stängda dörrar. Nu gäller det verkligen att vi blir lyhörda för varandra och för en diskussion, pratar politik, säger Anders Häggkvist (C).

Han menar att många pragmatiska frågor redan lösts på det sättet med en diskussion över partigränserna. Senaste mandatperioden satt han själv i majoritet, tillsammans med FP, S och V. Men de mer ideologiska frågorna, som till exempel privat eller åtminstone kooperativ drift av ett äldreboende i kommunen, har Centern inte lyckats få gehör för.

Kanske ökar till och med möjligheten att driva igenom sådana frågor med det nuvarande politiska läget?

– Jag det tror jag, S, V och Vox Humana har inte egen majoritet och måste diskutera med oss, säger Anders Häggkvist.

Annons