Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra naturhänsyn i dagens skogsbruk

En insändarskribent målar upp en bild av sin barndoms skogar i Härjedalen och hur hon/han upplever att skogsbruket har förändrats.

Chockerande skogsskövling (19 september)

Vi delar författarens bild av att landskapet förändrats över tid. I genomsnitt skördas en procent av skogsmarken varje år i Sverige. Efter att marken skördats planteras alltid ny skog – varje träd som skördas ersätts med minst två nya plantor.

Vi delar dock inte bilden av hur skogsbruket har utvecklats sedan 1940- och -50-talen. I slutet av 1940-talet infördes trakthyggesbruket i Sverige. Stegvis gjorde mekaniseringen skogbruket storskaligt och uttrycket kalhygge myntades. Detta på grund av att områdena som skördades var stora och med mycket begränsad hänsyn till andra naturvärden.

Sedan dess har mycket hänt i skogsbruket. I dag är produktions- och miljömål likställda. Skogen är en viktig miljö för många djur och växter. Under de senaste 30 åren har vi på Holmen gjort stora framsteg i vårt naturvårdsarbete och vi är angelägna om att ta den hänsyn som krävs för att alla arter ska kunna fortleva.

På alla områden som skördas tas stor hänsyn till miljöer som är viktiga för den biologiska mångfalden, till exempel lämnas alltid en skyddszon till sjöar och tjärnar för att minimera påverkan på vattenmiljöer.

Världens enskilt viktigaste miljöfråga är klimatet. En stor temperaturhöjning påverkar alla naturmiljöer. Till exempel får en temperaturhöjning stor inverkan på de flesta arter i det svenska skogslandskapet. När skogen växer binder den massvis med koldioxid, det motverkar klimatförändringen.

Produkter från skogen gör extra stor klimatnytta när de ersätter icke- förnyelsebara material så som plast, betong och stål. Därför anser vi på Holmen att vår enskilt viktigaste uppgift, både för oss och för samhället i stort, är att odla så mycket skog som möjligt.

Författaren skriver själv att hon/han är utflyttad från Härjedalen. Skogsbruket är en av de få verksamheter som finns kvar i glesbygden. Ett aktivt skogsbruk möjliggör ett liv på landsbygden, motverkar klimatförändringar och bidrar till att hålla hela Sverige levande.

Om författaren har fler synpunkter på Holmens verksamhet är hon/han alltid välkommen att höra av sig till oss.

Anders Lindkvist

distriktschef Holmen Skog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel