Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra sommar trots uselt väder

/
  • När TH kom till Ytterberg var det allsång på programmet. Lokalerna var välfyllda och många fick sitta i rummet bredvid.
  • Ann Marie Bergsten och Maria Busk hade fullt upp med att bre Ytterbergsmackor, en skapelse i hembakat tunnbröd fyllt med en speciell skinka, creme fraiche, purjolök och många andra godsaker.

I den gamla skolan i Ytterberg har det inte märkts särskilt mycket att sommarvädret varit uselt. Byföreningens sommarcafé har snurrat på bra och viktiga pengar kommer in till driften av lokalerna.

Annons

– Vi har haft ungefär lika mycket folk som tidigare somrar, berättar Maria Busk som sommarjobbar på cafét.

När TH kommer på besök är det allsång. Ett spelgäng från Haninge har kommit upp, de har varit till Ytterberg fem-sex somrar i rad.

– Det är en tidigare utflyttad Ytterbergare som har den kontakten och när han flyttade hem igen som kom spelgänget upp på besök, det har blivit en liten tradition.

Sommarcafét är välbesökt under musikstunden och välbesökt brukar det även vara på torsdagar då det serveras ärtsoppa och pannkaka till middagstid. Senast såldes 97 matbiljetter.

– Men det är ju förstås Ytterbergsmackan som är det största dragplåstret. Många kommer hit varje sommar för att äta den, berättar Ann Marie Bergsten när hon står och brer ytterligare en laddning mackor till allsångsgästerna.

Ytterbergsmackan har funnits i många år. Den togs fram när hockeyfanatikern Tommy Svensson var ordförande i byföreningen och sedan dess har den levt kvar. Receptet var länge hemligt men nu är det ganska spritt. Trots detta kommer gästerna tillbaka, mackorna smakar ändå allra bäst i sin rätta miljö uppe på sommarcafét.

Annons