Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnar blir symbol för Bräcke – nu ska björnstatyer köpas in

Klättervänliga statyer ska ställas ut på offentliga platser i Bräcke kommun. Figurerna blir i form av björnar. För björnen ska lyftas fram som symbol för Bräcke.

Annons

– Det här blir en häftig grej. Vi ska ha en björn för Bräcke har en björn i kommunvapnet, säger Zorina Nilsson, företagare i kommunen.

Gatustatyer som symboliserar en stad eller en kommun finns på flera ställen i landet. I Östersund syns Storsjöodjuret Birger och i Sundsvall har det varit drakar då det är en symbol som finns i kommunvapnet.

Liknande gatustatyer har företagarna i Bräcke önskat sig. Den som väckte idén i Bräcke var Eva-Lena Hansson, frisör på orten, berättar Zorina Nilsson som driver glassbar i centrum.

Kommunen har just beslutat att köpa in den första statyn samt en björndräkt som ska kunna användas av exempelvis föreningar vid tillställningar. Statyn kostar 25 000 kronor och dräkten 9 500 kronor, vilket kommunstyrelsen tar från kontot för turisminformation.

I och med kommunens inköpsbeslut kan företagare och andra ansluta sig till en beställning hos Stadsparaden som tillverkar statyerna i glasfiber och betong.

– Det krävs minst 15 statyer för att det ska gå att göra en beställning och det kommer vi att få ihop, säger Zorina Nilsson.

En del företagare kommer att gå ihop för att bekosta en gemensam figur.

Hon har själv bestämt sig för att bekosta en björn, med glassdekorationer av något slag.

– Exakt hur den ska se ut har vi inte bestämt än.

Tanken är att björnar ska placeras ut på olika platser i kommunen, inte bara i centralorten, berättar Zorina Nilsson.

Björntemat ska återkomma på fler sätt. Kommunstyrelsen har beslutat att skrota utmärkelsen Årets bygd och ersätta den med titeln Årets Björn. Den utmärkelsen ska inrättas från och med i år. Det blir ett diplom och en prissumma på 5 000 kronor som ska delas ut till personer eller organisationer som gjort något bra.

Valet av figur blev alltså björn, vilket Härjedalens kommun använder sig av.

– Vi valde mellan älg och björn, och det blev björn för att den finns i kommunvapnet. Härjedalen har björn som landskapsdjur och vi får väl ha björnar båda två, säger Zorina Nilsson.

I juni hoppas man att björnarna ska ställas ut.

Så här ser Östersunds gatustatyer ut. De föreställer Storsjöodjurets barn Birger.

Birgerdräkten lånas ut till företag och föreningar av kommunen.

Annons