Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bragdguldet till Ida Ingemarsdotter med stafettlaget

/
  • Det utbröt ett kraftfullt jubel på Arctura i Östersund när det stod klart att damstafettlaget fick Bragdguldet efter sitt OS-guld i Sotji. Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén tog emot Bragdguldsbeskedet inför många jublande gäster på Arctura.

Längdåkarna Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för OS-guld i stafett.

Annons

Emma Wikén gick urstarkt på andrasträckan. När hon märkte att norskan Therese Johaug hade sämre glid så gick hon förbi och dessutom hade gott med krafter uppför så gick hon förbi och satsade allt. Det höll och hon var i ledning när hon växlade över till Anna Haag.

– Det är nog det största jag har varit med om. Känslan var väldigt bra och skidorna var jättebra, så det var bara att köra på. Det är såna dagar man vill ha jämt, sade Wikén.

Anna Haag blev uttagen i laget trots att hon bara kom på 20:e plats i på 10 kilometer klassiskt i sin enda start i OS före stafetten.

Haag gick ut i ledning på tredjesträckan, men när hon växlade över till Charlotte Kalla var Sverige trea och 25 sekunder efter. Då bad hon sina lagkamrater om ursäkt.

Sverige var dock fortfarande med i striden om medaljerna. En knapp kvart senare var de alla OS-guldmedaljörer, en gyllene höjdpunkt på Haags tunga och sjukdomsfyllda säsong, där hon länge inte ens visste om hon skulle få vara med i OS.

– Finland och Tyskland åkte fort som attan. Jag visste att Norge jagade bakom och tänkte att jag bara skulle hålla dem bakom mig. Så jag försökte åka klokt och inte bränna krutet helt, sade Haag efter sin sträcka.

Charlotte Kalla har presterat bragdlopp förr. Men inget så spektakulärt som det på fjärdesträckan i OS-stafetten.

Förutsättningarna var lika tuffa som enkla – hon hade exakt 25,7 sekunder fram till finländskan Krista Lähteenmäki och 20 till tyskan Denise Herrmann när hon gick ut.

Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag gav medaljläget. Men Kalla såg en gyllene chans. Fem dramatiska kilometer senare var guldet ett faktum.

Påhejad av allehanda ledare och vallare tog Kalla in sekund efter sekund och på platån ovanför stadion var hon i rygg på Herrmann och Lähteenmäki. Ett par hundra meter senare var först in på upploppet efter en avgörande manöver i sista kurvan inne på stadion.

Hon nådde mållinjen först, föll utmattad ihop och sekunden senare låg hon underst i en hög av svenskor.

– Jag försökte benskejta och få med mig så mycket fart som möjligt in i hästskon. Jag var lite nervös att jag skulle bli stängd, men lyckades hitta en lucka på insidan av Krista. Då var det bara att ösa på och försöka hålla lugnet och gå bra på skidorna, sade Kalla efter sin guldsträcka.

Annons