Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk om Svegs hälsocentral i regionfullmäktige

Det stormar kring Svegs hälsocentral, en storm som nu även nått regionfullmäktige.
– Gränsen för patientsäkerheten är nådd, sa Lars-Erik Olofsson, ledamot för Kristdemokraterna och fick mothugg av socialdemokraten Bengt Bergqvist från Strömsund.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Läs även: Lång och frejdig – läs ett referat av den omtalade debatten om patientavgifterna

Lars-Erik Olofsson (KD) har i flera frågor (interpellationer) till regionstyrelsen krävt att få veta vad som görs för att förbättra situationen på Svegs hälsocentral. Där har kostnaderna för stafettläkare har ökat dramatiskt vilket gör att det kan bli problem med kontinuiteten för patienter. Tidningen har också skrivit om hur en patient blev bemött, då en diagnos han haft i flera år blev ifrågasatt av en läkare.

Läs mer: Svegs hälsocentral betalade drygt 12 miljoner kronor för stafettläkare

Det har också länge varit svårt att komma fram till hälsocentralen på telefon och den ligger i botten när det gäller tillgänglighet i regionens egen undersökning.

– Det är en prekär situation, jag har aldrig varig med om att det är så mycket oegentligheter som det är nu. Här behöver verkligen majoriteten och primärvårdsledningen ta i, krävde Lars-Erik Olofsson från regionfullmäktiges talarstol.

Han fick delvis medhåll av moderaten Christer Siwertsson vars parti Moderaterna numera har majoritet i regionen tillsammans med Socialdemokraterna.

– Situationen är väldigt besvärlig. Kanske inte så som du beskriver den. Men den är besvärlig. Och det är därför vi har varit där. Vi har ett nära samarbete mellan oss och kommunerna, jag har inte gett upp hoppet, sa han.

Majoritetskamraten Bengt Bergqvist (S) från Strömsund var dock inte lika diplomatisk.

– Nu blir jag upprörd. Jag hoppas du har på fötterna. Det är kraftiga ord du kommer med, sa han som svar på Lars-Erik Olofssons utspel, och hävdade att Olofsson borde göra en anmälan till patientnämnden om det är så illa på Svegs hälsocentral.

Till saken hör att den läkare i Sveg som hävdade att en patients mångåriga diagnos egentligen inte finns blivit anmäld till patientnämnden.

Lars-Erik Olofsson hävdade också att varje fast läkare som slutar kostar regionen kostar flera hundra tusen i ersättning till stafettläkare. Då menade Bengt Bergqvist att Olofsson, som själv är läkare på Östersunds sjukhus, har fel fokus.

– Jag står här som företrädare för medborgare. Du står här som företrädare, och det tycker jag är lite märkligt, för läkarkåren, sa Bengt Bergqvist.

– Jag står här som KD-politiker. Jag kan inte sudda ut mitt övriga liv. Jag är fritidspolitiker, svarade Lars-Erik Olofsson och kallade påhoppet från S-håll för "märkligt".

Läs mer nyheter om Region JH och sjukvård här