Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsbränder och fallande träd i länet – Sportfiskare misstänkta för skogsbrand

Det har gjorts ett flertal räddningsinsatser i länets kommuner under onsdagen som involverar räddningstjänsten, elbolag och Trafikverket.

Annons

Dels har det utbrutit en gräsbrand vid länsgränsen i närheten av Bispgården och som räddningstjänsterna från både Bispgården och Liden håller på att bekämpa.

– Det är en yta på cirka 100 gånger 100 meter som vi håller på att bekämpa och som troligtvis har orsakats av en nedfallen elledning, säger räddningstjänstens inre befäl, Theresia Gustafsson.

Branden ska vara under kontroll och beräknas vara släckt strax efter klockan 14 på onsdagseftermiddagen. Förutom räddningspersonalen befinner sig även personal från Härjeåns kraftbolag på platsen för att åtgärda den nedfallna ledningen.

Det råder en kraftig blåst i området vilken även tros ha orsakat ytterligare ett larm i närheten av det första. Ett träd som har blåst omkull rakt över väg 87 vid byn Fångsjöbacken nära Bispgården.

– Trädet ligger bara över ena körfältet så trafiken tar sig förbi om än långsamt, säger Theresia Gustafsson.

Trafikverkets personal är på väg till platsen för att åtgärda problemet.

Uppdatering 14.10: Strax före klockan 14 fick SOS ytterligare ett brandlarm från Ragunda kommun, denna gång från en plats i närheten av Nybodarna, utanför Stugun.

Enligt larmet har det börjat brinna i ett dike och elden rapporteras röra sig i riktning mot skogen.

– Det var ett träd som föll på grund av den kraftiga blåsten och föll över en elledning som åkte i backen och orsakade en mindre brand, säger Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Uppdatering 15.10:

Det har fallit ytterligare ett antal träd längs väg 87 i Ragunda kommun. Ett träd har fallit över Färsåvägen, ett i höjd med Näverede och ett i höjd med Gesunden.

– Det beror på att det blåser som det gör. Det är ett antal träd som har trillat längs väg 87 och vi och Trafikverket stämmer av med varandra och de som har snabbaste möjligheterna att ta sig dit tar hand om trädet, säger Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Den räddninsstyrka från Stugun som tog hand om branden utanför Nybodarna har också tagit hand om ett träd som föll över Färsåvägen mot Ammer. Det ska nu vara farbart där igen, enligt Teresia Gustafsson.

– När det gäller trädet som fallit över väg 87 i höjd med Näverede så är det Trafikverket som tar hand om det och där vet jag inte om det är borttaget än, säger Teresia Gustafsson.

Det träd som föll över väg 87 i höjd med Gesunden, också kallat Fiskviken, har Trafikverket hunnit ta hand om och vägen ska vara farbar. Dessutom ska det träd som fallit över vägen vid Fångsjöbacken, nära Bispgården, nu också vara borttaget.

Trafikverket beräknar att trädet som fallit på väg 87 i höjd med Näverede, utanför Stugun, ska vara borttaget vid 15.30.

Uppdatering 16.26:

Ett träd har fallit över E 14 i Österböle, drygt 8 kilometer sydost om Brunflo. Trädet blockerar södergående körfält.

Trafikverket meddelar också på sin hemsida att det ligger ett träd över halva vägbanan längs E 45 söder om Strömsund, mellan Muråsen och Tullingsås.

Uppdatering 16.34:

Nu kommer det också ett SOS- larm om en skogsbrand vid Krokstömmen, söder om Ytterhogdal i Härjedalens kommun.

Vid 16.39 inkom också ett larm om en skogsbrand i Linjeviken, söder om Svaningen i Strömsunds kommun.

Uppdatering 17.12:

Det träd som låg över E 45 mellan Muråsen och Tullingsås, söder om Strömsund ska nu vara åtgärdat, enligt Trafikverkets uppgifter.

Uppdatering 17.25:

Ett SOS-larm om skogsbrand vid Botelnäset i Hotagen, Krokoms kommun kom precis in. Det har också kommit in ett larm om en skogsbrand vid Köttsjön, nordost om Stugun i Ragunda kommun.

Uppdatering 17.45:

Trafikverket meddelar på sin hemsida att det längs E 45 cirka en mil norr om Rätansbyn ligger ett träd över ena körbanan. Det ska vara mycket begränsad framkomlighet på platsen. Trafikverkets personal ska vara på väg ut. Trafikverket beräknar att trädet ska vara åtgärdat vid 19.30-tiden.

Längs E 45 från Vitvattskrogen till Rätansbyn ska det också ha fallit ett träd, detta ska delvis blockera vägbanan. Trafikverket beräknar att trädet ska vara åtgärdat kring 19.15-tiden.

Uppdatering 18.00:

Trafikverket varnar på sin hemsida också för att det på väg 580 mellan Sanne och Näkten i Bergs kommun ska ha fallit ett träd över vägbanan. Personal är på väg ut till platsen och trädet beräknas vara åtgärdat vid 19.40- tiden.

Uppdatering 19.24:

Trafikverket meddelar på sin hemsida att det träd som föll över E 45 cirka en mil norr om Rätansbyn och det som föll över E 45 mellan Vitvattskrogen och Rätansbyn nu ska vara åtgärdade och vägarna ska vara framkomliga igen.

Väg 580 mellan Sanne och Näkten beräknas vara frilagd vid 19.40-tiden.

Uppdatering 19.44:

Nu ska också väg 580 mellan Sanne och Näkten vara farbar, enligt information från Trafikverket.

Vi söker räddningstjänsten för information om hur läget ser ut med larmen om skogsbränderna i Krokstömmen, söder om Ytterhogdal i Härjedalens kommun, i Linjeviken, söder om Svaningen i Strömsunds kommun, i Botelnäset i Hotagen i Krokoms kommun och vid Köttsjön nordost om Stugun i Ragunda kommun.

Uppdatering 20.31:

SOS-larm om gräsbrand mellan Jansjö och slalombacken i Backe, Strömsunds kommun.

Vi söker räddningstjänsten för information om kvällens larm om skogs- och gräsbränder.

Uppdatering 20.50:

Det har varit en hektiskt eftermiddag och kväll för räddningstjänsten i länet. Teresia Gustafsson, inre befäl, går igenom utryckningarna i kronologisk ordning.

– 16.10 får vi larm om ett träd över E 14 söder om Brunflo. Styrka från Brunflo åkte ut och Trafikverket skickade också ut personal med tanke på att det var E14 och att trädet täckte en stor del av körbanan. Där är det avslutat.

– 16.29 får vi larm om en brand vid Linjeviken, mitt emellan Strömsund och Gäddede kan man säga. Det är folk som hör av sig om att det brinner ute på halvön som kallas för Stornäset men ligger i Linjeviksfjärden. Styrkor från Strömsund och Gäddede deltog i släckningsarbetet. Det tog en timme ungefär för oss att köra dit och sedan fick vi ta oss ut till näset via båt, säger Teresia Gustafsson.

Det ska vara en yta på ungefär fyra hektar som har brunnit. Elva brandmän deltog i släckningsarbetet.

– Vi börjar få grepp om läget och vi börjar gå in i eftersläckningsskedet nu. Det har inte varit någon risk för spridning mot fastlandet utan vinden har fått det att bara sprida sig längre ut på näset. Branden är mest troligt orsakad av att människor har gjort upp eld, säger Teresia Gustafsson.

Man misstänker att orsaken var en eld som tre fiskare gjorde. Varför den spred sig är oklart. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Läs också: Räddningstjänsten varnar: Högsta beredskap för gräsbränder i länet .

Ungefär samtidigt kommer det också ett larm om en skogsbrand i Krokosströmmen, söder om Ytterhogdal i Härjedalens kommun.

– Det var ett träd som fallit över en elledning som orsakat den här branden. Där hade vi en totalyta på 75 gånger 75 meter som det brunnit men med flera brandhärdar runt omkring så där var styrkor från Sveg och Ytterhogdal. Det är avslutat och vi har lämnat över efterbevakningen till företrädare för markägaren, säger Teresia Gustafsson.

När det gäller SOS-larmet om en skogsbrand i Botelnäset, i Krokoms kommun var det rök från en planerad naturvårdsbränning som inringaren sett.

– 17.35 får vi larm om skogsbrand vid Köttsjön norr om Stugun. Också där är det ett träd som fallit över en elledning som fallit till marken och antänt en markyta på ungefär 100 gånger 10 till 20 meter, en ganska långt utdragen brandyta. Där är en styrka från Stugun på plats och de är inne i slutskedet av släckningen, säger Teresia Gustafsson.

Det senaste i raden av brandlarm var det som kom vid 20.08 och gäller en gräsbrand i Jansjö utanför Backe i strömsunds kommun.

– Inringaren som passerade området såg att det brann i gräset i anslutning till en fastighet. Vi misstänker att också den här branden beror på att en elledning har fallit till marken och antänt gräset, säger Teresia Gustafsson.

Branden i Jansjö ska också den vara i det närmaste släckt av räddningsstyrka från Backe.

Uppdatering 21.59:

När det gäller branden på halvön i Linjeviken håller man fortfarande på med eftersläckningen och ser ingen spridningsrisk.

– Det är styrkorna från Strömsund och Gäddede kvar på plats och en företrädare för fastighetsägaren har kommit dit och man håller nog på att diskutera detaljer för överlämnandet av efterbevakningen, säger Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

När det gäller gräsbranden i Jansjön utanför Backe i Strömsunds kommun, så har man konstaterat att det var en elledning som fallit till marken och orsakat branden.

– Styrka från Backe är kvar och håller på att blöta marken så att det inte ska kunna flamma upp igen. Vi har också här pratat med fastighetsägaren. Vi har också varit i kontakt med Eon så de ska titta till elnätet, säger Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Läs också: Räddningstjänsten varnar: Högsta beredskap för gräsbränder i länet .

Annons