Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om gräsbrand utanför Sveg

Vid 13.42 inkom ett larm till SOS angående en gräsbrand strax utanför Sveg.

Annons

Uppdatering 14.19:

– Det är en torvtäkt som brinner, och styrkan från Sveg är på plats och en styrka från Hede är på väg till platsen, säger Henrik Jönsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det brinner mitt på täkten enligt räddningstjänsten, och de har inte kontroll på branden just nu.

Uppdatering 14.47:

Enligt vår reporter Stefan Persson på platsen, är det svårt att ta sig ut till branden. Det är svår terräng för tankbilarna att ta sig fram på. Men inga byggnader eller vägar är i närheten av platsen.

Uppdatering 14.56:

– Det glöder i torven, och vi vet var på torvtäkten där det glöder. Vi använder såpa med vatten för att kunna släcka elden, säger Henrik Jönsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänstens arbete består nu av att begränsa glöden. Men det är svårt att ta sig fram där det glöden, eftersom att det ligger mitt ute på en torvtäkt.

– Vi har varit i kontakt med entreprenörer, för att kunna använda traktorer, när vi inte kan köra dit med brandbilarna, säger Jönsson.

Uppdatering 15.56:

Enligt Henrik Jönsson vid räddningstjänsten är de fortfarande kvar på platsen och arbetar med elden, men det är fortsatt besvärligt att ta sig fram. Det handlar om en brand på 50x50 meter.

Uppdatering 16.48:

Enligt räddningstjänsten har branden spridit sig och är nu 100x100 meter stor, och styrkorna från Hede och Sveg är kvar på platsen och arbetar fortfarande med släckningsarbete.

Uppdatering 18.25:

En helikopter vattenbombar nu det eldhärjade området. Räddningstjänsten hoppas att det ska få effekt, men än så länge har helikoptern funnits på plats i en halvtimme.

Kan ni se resultat redan nu?

– Jag tror att det är för tidigt att säga. Risken med torvbrand är att en hinna bildas ovanpå och släcker det översta lagret medan det fortfarande pyr längre ner, säger Henrik Jönsson.

Uppdatering fredag 08.00:

Räddningstjänstens inre befäl Henrik Jönsson meddelar att räddningstjänsten kunde lämna platsen omkring 21.00 på torsdagskvällen.

– Det har gått bra. Markägaren kunde ta över och kontrollera marken själv efter att vi åkte, säger Henrik Jönsson.

Enligt honom är det omkring 100 gånger 100 meter mark som brunnit, motsvarande omkring två fotbollsplaner.

Torvtäkten som glöder väster om Sveg.

Texten uppdateras.

Annons