Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brand i Sveg - två hus eldhärjades och polisen misstänker mordbrand

Under natten mot torsdag har Räddningstjänsten arbetat med att bekämpa en kraftig brand i två byggnader på Älvgatan i centrala Sveg. Intilliggande Lilla Hotellet fick utrymmas.
– Det man inriktar sig på just nu är att hindra spridning till grannfastigheten, sa Johan Wickenberg vid räddningstjänsten under natten.

Annons

Se yttre befäl Roger Ohlsson berätta om branden i spelaren nedan:

Ett större uthus bredvid Lilla Hotellet och kyrkan i centrala Sveg började av okänd anledning att brinna under natten mot torsdag. Larmet inkom till SOS Alarm klockan 02:47 och räddningstjänst från Sveg och Ytterhogdal larmades till platsen.

– Vi är på plats på Älvgatan där det är ett större uthus, en träbyggnad på ungefär sex gånger fem meter, som brinner kraftigt. Branden har spridit sig till ett intilliggande hus på samma fastighet, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Privat mobilfilm från branden:

Det intilliggande huset är en timmervilla med rappad fasad, men den ska inte vara bebodd av varken privatperson eller verksamhet, båda de brinnande husen är ödehus som stått tomma i många år.

– Båda husen ser ut som att de kommer att få brinna ner och det man inriktar sig på just nu är att hindra spridning till grannfastigheten, säger Johan Wickenberg vid 04:20-tiden.

Grannhuset som hotades är Lilla Hotellet och en familj som bodde där för tillfället utrymdes av säkerhetsskäl.

– De valde att fortsätta sin färd när de inte kunde bo kvar, säger Johan Wickenberg.

Hur är väderförhållandena?

– Rapporterna vi får är att det är ganska vindstilla, så röken går rakt upp. Folk kan känna av röklukt, men det verkar inte vara något större problem, säger Johan Wickenberg.

– Känner man obehag så får man stänga dörrar och fönster och får man besvär av det bör man uppsöka hälsocentralen.

Tidningens reporter på plats dokumenterade vid 04:40-tiden hur taket flammade upp på det större huset. Räddningsstyrkan fick ned lågorna men efter klockan 06 brinner det fortfarande under taket på övervåningen. Man har öppnat ett hål i taket för att få in vatten och få ut heta brandgaser ur huset, enligt personal på plats.

Vid 06-tiden har uthuset där branden startade brunnit ner helt och hållet och det 20-tal brandmän som jobbar på platsen arbetar med att försöka begränsa spridningen från det större huset.

– Vi släcker branden utifrån, men går inte in. Vi vill inte riskera skador på egen personal och vi har ju inga personer att rädda eller något större värde i huset, säger Johan Wickenberg.

Ljusnegatan är för tillfället framkomlig för trafik, men räddningstjänstens fordon står på Älvgatan och Härjedalsgatan, som båda har spärrats av helt.

Släckningsarbetet pågick under sena natten.

– Det är en skola där i närheten men det är ingenting som är hotat i nuläget, men det kan vara bra att veta om man behöver ta sig förbi för att släppa av sina barn under morgonen, säger Johan Wickenberg.

De som ska till skolan kan ta sig runt kvarteret via Jämtlandsgatan.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden. Räddningstjänsten räknar med att bli kvar till torsdagsförmiddagen och även polis befinner sig på platsen.

– Jag tror inte vi kommer få reda på brandorsaken, det blir polisens uppgift att försöka hitta vad som orsakade branden.

Polisen har gjort en anmälan om mordbrand men har ännu inga uppgifter om brandorsaken.

– Det blir upp till våra kriminaltekniker att undersöka vad som orsakat branden. Men jag tror inte att de kan göra det i dag (torsdag), det är ju varmt där fortfarande, säger Börje Öhman, informationschef på polisen region norr.

Kartan anger ungefärlig position.