Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränderna i länet: Läget under natten försiktigt positivt - men vädret oroar

 
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

Under natten har räddningsinsatserna fortgått i länet. En ny brand uppstod i Föllinge under måndagskvällen, men den kunde släckas med hjälp av helikopter. Ingen av bränderna ses av Räddningstjänsten som kritisk i nuläget, men de kommande dagarnas väderprognos oroar räddningstjänsten.

I Härjedalens kommun, är bränderna vid Fågelsjö-Lillåsen och vid Storbrättan inringade och släckning fortgår. Under förutsättning att den positiva trenden håller i sig finns ett hopp om att under veckan kanske kunna lämna över ansvaret för övervakning till markägare. Brandmännen från Polen kommer hjälpa till vid Storbrättan. Brändernas yta är cirka 1000 hektar i Storbrättan och 4000 hektar i Lillåsen/Fågelsjö. I Lillåsen/Fågelsjö har det kommit mindre uppflamningar vid Stensjön samt vid östra begränsningslinjen. Detta hanteras med helikopter. Mycket beror på hur vädret utvecklas.

Bergs kommun bedöms läget med branden vid Stor-Tävjeåsen som lite mera ovisst, med lågor som slår upp på nya ställen och där man kämpar för att begränsa branden och hindra att den växer. Branden hotar ingen bebyggelse men kan ta mer mark. 250 hektar är ytan och det brinner på vissa punkter.

Ragunda kommun är branden vid Pålgård fortsatt inringad och läget gott. Brandplatsen har en yta av cirka 180 hektar. Ett medel för effektivare släckning och skydd för återantändning sprids på brandplatsen.

Bräcke kommun är branden vid Äxingmyrvallen (Grötingen) inringad och har kunna hållas inom begränsningslinjerna men släckningsarbetet är svårt i den steniga och branta terrängen. Brandens areal är cirka 500 hektar.