Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brian Wake om nya uppdraget och livet i Hogdal: "Man är där som stöd"

/
  • Brian Wake tar över Ytterhogdal efter Ben Smith som gått till IFK Östersund.

Brian Wake kom till Sverige för att spela med ÖFK. Snart fem år senare är han huvudtränare i Ytterhogdal, och jobbar med att göra livet lättare för ensamkommande flyktingbarn. – Det är ett väldigt givande arbete, säger han.

Annons

Han kom från England för att spela med Östersunds FK under ledning av Graham Potter när laget var i division 2 Norrland. Där nätade han 24 gånger på 20 matcher. Året därpå blev det ändå en flytt till Umeå innan han kom tillbaka till Östersund där han också spelade en sväng med IFK Östersund. Han fick jobb som assisterande tränare under Potter och hade ansvaret för U21-laget. Det verkade vara en smidig övergång från spelare till tränare. Men när U21-satsningen lades ner och Wakes kontrakt gick ut gick han vidare. Snart fem år senare har han gått vidare, utan att egentligen ha haft en plan.

– Jag kom tillbaka som assisterande tränare till Graham och sista året var jag ansvarig för U21 men så la de ner laget och mitt kontrakt gick ut så jag hamnade i Hogdal, säger Brian Wake, som sedan en ungefär en vecka är huvudtränare i Ytterhogdal i division tre.

– Jag ser fram emot det. Ben gick ju till IFK nu och han har gjort ett bra jobb här och så frågade klubben mig om jag ville ta över.

När han själv har spelat i laget känner han spelarna väl och han tror att det kan vara en fördel. Han har haft en god relation med Ben Smith och assisterat honom i träningen så det jobbet är inget nytt för Wake, som hunnit fylla 33 år.

– Vi har några spelare som kommer tillbaka och vi har signat en annan spelare (Jordan Robertson, Wigan), vi hade lite problem i början av förra säsongen men när vi kom över det gick allt bra och vi vill fortsätta fokusera på att göra ett bra jobb, säger Wake, som har goda förhoppningar på Hogdal kommande säsong.

De slutade fyra den gångna säsongen, första året i division tre, och Brian Wake tänker inte ändra något särskilt. Han har också ett annat uppdrag, som tar upp mycket tid och betyder mycket för honom.

– Jag jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Det är långa pass – 24 timmar ibland. Man har en hel del ledig tid men när man jobbar är det långa pass, säger han.

Barnen kommer bland annat från Afghanistan, Somalia och Kurdistan och har varit med om mycket som barn inte ska behöva ha upplevt. Inom kort öppnar ett nytt boende för dem och Brian Wake är inblandad i det mesta.

– Man är där som stöd. Hjälper dem med svenskan, lär dem laga mat, jag tar med dem och spelar fotboll eller bandy och så är det en massa pappersarbete, säger han och fortsätter:

– Man försöker få dem att vara glada. De är 13-18 år och när de är 18 ska de bo själva. De här barnen har haft ett tufft liv men det ger en mycket att se dem utvecklas. Det är ett givande jobb.

Han är en av många engelsmän som hamnat i Sverige, och i Ytterhogdal. En anledning till att många engelska fotbollsspelare hamnat där har att göra med Ben Smith, men det finns också andra anledningar, bland annat den enorma konkurrensen i England.

– Det är så många som vill bli professionella fotbollsspelare i England. Det är en annan stil i Sverige och jag tror att fler och fler engelsmän börjar se att man kan avancera snabbare här. Det är väldigt många unga som släpps redan när de är 19 år och det är bra om de kan få en chans att utveckla sin karriär och gå framåt.

Livet känns bra nu. Det var aldrig en plan att hamna i Ytterhogdal, men han berättar att han har fått god hjälp av människorna där som hjälpte till att hitta ett jobb. Familjen bor kvar i England och flickvännen bor i Danmark, där hon pluggar till tandläkare.

– Det är så i fotboll – det förändras och man kan aldrig planera något. Jag planerade aldrig att hamna i Hogdal. Men jag kände Ben litegrann och det kändes bra. Det är en av de tuffaste sakerna med fotboll – vad ska du göra när du slutar? Men många här har hjälpt mig och jag väntar nu på att få flytta in i mitt hus. Jag är glad, säger Brian Wake.

Läs också:

Ben Smith lämnar Ytterhogdal går till IFK Östersund

Här är Ytterhogdals nya kvintett

Wake får större roll i Hogdal

Wake stannar i Ytterhogdal

Annons