Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på vikarier inom äldreomsorgen - bekanta rings in och enhetschefer får jobba

Flera enhetschefer på äldreboenden i Härjedalen har under sommaren fått hoppa in och jobba i verksamheten på grund av personalbrist. På Mobacka i Lillhärdal säger personalen att det aldrig varit så dåligt personalläge som i sommar.
– Vi tycker inte att vi hinner med, säger en av de anställda.

Personalen på Mobacka sköter planeringen, tar personalansvar och ringer in folk när det saknas i verksamheten. De tycker inte att arbetsmiljön är tillfredsställande och funderar på att göra en anmälan till arbetsmiljöverket.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Det tar tid och energi att hålla på så här. Vi är trötta och när man går hem känner man sig taskig, för det är synd om dem som är kvar.

Att fråga bekanta om de kan jobba är inget ovanligt. Personalen berättar att det fattades 4-5 rader innan semestern, och att det gör det fortfarande.

–Vi tycker inte att verksamheten fungerar som den borde. Alla ordinarie är inne och jobbar övertid för att det ska gå runt. Kökspersonal går in och jobbar extra i vården, för det saknas folk. Tiden som vi får lägga på administrativt arbete borde gå till vård istället, säger en av de som jobbar på Mobacka.

Det är mest på helgerna folk saknas. Personalen ringer chefen och får oftast besked om att det inte finns någon att ringa in på listan. Då ringer personalen till bekanta.

– Vi vet inte vem som ska jobba förrän kvällen före. Ibland kan chefen ringa och säga att det inte kommer någon. Hade vi inte ringt in folk, skulle verksamheten inte fungera, säger flera när TH pratar med personalen.

Läget på äldreboendena i kommunen är under kontroll. Varken arbetsmiljön eller patientsäkerheten är i fara, säger några av de enhetschefer TH har talat med. Samtidigt får flera av dem täcka upp och ta pass i verksamheten när det saknas vikarier.

Larissa Ullberg, som är enhetschef på Fjällsol i Funäsdalen har själv fått hoppa in och arbeta. På Fjällsol är det färre vikarier än förra sommaren men där har man egna lokalvårdare, så vårdpersonalen kan ägna sig helt åt vårdtagarna. Alla rader är inte tillsatta. I nuläget är det tre heltidstjänster som skulle behöva tillsättas.

– Vi har läget under kontroll. Ingen har blivit lidande. Det är ingen fara för arbetsmiljön och patientsäkerheten. Vi har inte mycket övertid, och vi pusslar med personalens arbetstider. Ingen har blivit tvungen att bryta sin semester, säger hon.

Personal på Hedegården säger till TH att det är ett sådant läge att chefen har fått gå in och jobba två nätter.

– Det är lite kärvt vissa dagar. Jag har fått rycka in och jobba själv men tycker att det är lite roligt för då man får bra inblick i verksamheten, säger enhetschefen Eva-Lotta Lundin.

Hede och Vemdalen behöver mera personal. Förra sommaren var läget bättre än nu. Om det är ont om personal beordras ordinarie personal in som inte har semester.

– Personalen jobbar mera övertid, men inte extremt mycket, säger Eva-Lotta Lundin.

Flera enhetschefer som TH pratat med vittnar om att personalläget är värre på sommaren.

– Det är så att det inte bara fattas vikarier, men även folk med kompetens. Vi behöver undersköterskor, men de är svåra att hitta. Så är det i hela Sverige, inte bara i Härjedalen, säger Marie Malmberg som är enhetschef på Svedjegården i Ytterhogdal, och under semestern även för Mobacka i Lillhärdal.

Läs mer: Justin Cruseman, äldreomsorgschef, ger sin syn på bristen på personal